Düğünlerde silâh kullanılmayacağına dair sözleşme isteyen Osmaniye polisi, ‘’Silâhlar Kalem Olsun’’ kampanyasını da çeşitli vasıtalarla yürütüyor. Osmaniye Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, yaptığı açıklamada, bütün toplumların yasalarında, anayasalarında, insan hakları sözleşmelerinde ve kutsal kitaplarda teminat altına alınmış en temel hakkın, insanın hayat hakkı ve vücut bütünlüğü olduğunu söyledi.
Çağdaş hayatın öngördüğü ilkelerden birisinin, bir başkasının hakkına saygı duyulması olduğunu belirten Yılmaz, bu şekilde, toplumsal barış ve huzurun da beraberinde sağlanacağını ifade etti.
Yılmaz, Türkiye’de futbol maçlarında, düğünlerde, asker uğurlamalarında ve hemen her tür suçta silâh kullanıldığına dikkati çekerek, ‘’Rakamsal verilere göre 2005 yılında ülke genelinde 16 bine yakın silâh suçta kullanılmış, bu suçlarda 7 binin üzerinde vatandaşımız mağdur olmuştur. Aslında, bu suçların faili olan vatandaşımızı da silâh mağduru olarak kabul etmek gerekir’’ dedi.
Osmaniye Emniyet Müdürlüğü olarak, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla belirli aralıklarla toplantılar yaptıklarını anlatan Yılmaz, şehirde, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması, suç oranının en asgariye düzeye indirilmesi ve trafik kazalarının önlenmesine yönelik önemli kararlar alındığını söyledi.
Yılmaz, düğün ve kutlamalarda ateşli silâhlarla dikkatsizlik sonucu ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek amacıyla, Osmaniye Güvenlik Hizmetlerini Geliştirme Derneği tarafından ‘’sözleşme’’ uygulaması başlatıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: ‘’Yaptığımız toplantılarda alınan kararlar kapsamında, kentte böyle bir uygulama başlatıldı. Yaklaşık 6 ay önce başlayan uygulama ile, düğün ve kutlama yapacak olan aile reisleri, bu derneğe giderek ateşli silâh kullanılmayacağına dair sözleşme imzaladıktan sonra bizden izin alıyor. Uygulama, çevredeki bazı illere de örnek oldu.’’
“HAYATLAR KARARACAĞINA
KALEMLE AYDINLANSIN’’
Yılmaz, silâhsızlanma çabalarını toplumun her kesimine yaymak amacıyla yaptıkları çalışmalardan birini de, ‘’silâhlar Kalem Olsun’’ kampanyasının oluşturduğunu söyledi.
Osmaniye 19 Mayıs Lisesi öğrencisi Hasan Polat’ın bir tüfeği 6 farklı çizimle kalem haline dönüştürmesinin, toplumsal bir özlemi dile getirdiğini, bunun kendilerini çok etkilediğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
‘’Biz de ‘silâhlar kalem olsun’ diyoruz. silâhlar kalem olsun ki, vatandaşlarımız silâh nedeniyle mağdur olup hayatları kararacağına, kalem ile aydınlığa yönelsin. Bu amaçla başlattığımız kampanyada, ateşli silâhları dikkatsizce kullanan vatandaşları duyarlı hale getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarla yüz yüze yapılan görüşmeler, imza kampanyaları ve internette yürütülen bu kampanya ile bireysel silâhsızlanmanın desteklenmesi, başta öğrenciler olmak üzere geniş toplumsal kesimlerin silâh simgesinden kalem simgesini tercih etmelerini sağlamak ve böylece eğitimi destekleyerek karanlıktan aydınlığa geçişi özendirmeyi amaçlıyoruz. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen silâh kullanımının önlenmesi, bireylerde ve özellikle gençlerde sorumlu yurttaş olma bilincinin gelişmesi ve ülkemizde hızla artan silâhlanma ve kullanımı sonucu yaşanan acıların son bulması en büyük temennimiz.’’
Yılmaz, Osmaniye’ye gelenlerin Emniyet Müdürlüğü hizmet binasında kampanyaya katılabileceği gibi ‘’www.osmaniye.pol.tr’’ den de bir tıkla kendilerine destek olabileceklerini bildirdi.
|