Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karlıkaya, tütün tüketiminin dünyada giderek düşerken, Türkiye’de ciddî oranda arttığını söyledi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Karlıkaya, Türkiye’de sigaraya bağlı ekonomik zararın, neredeyse cari açığı kapatacak düzeyde olduğunu belirtti.
Sigaranın, ülkenin bugününü ve geleceğini tükettiğini ifade eden Doç. Dr. Karlıkaya, şöyle dedi: ‘’Toplum olarak sigaranın zararlarına bağlı olarak çektiğimiz acıları ise ölçmek mümkün değildir. Sigara mücadelesi, başarılabilir bir mücadeledir. Dünyada başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tütün tüketimi hızla azaltılmaktadır. Örneğin Avustralya’da sigara içme oranı yüzde 40’dan yüzde 16’ya indirilmiştir. Oysa son 20 yılda ülkemizde tütün tüketimi yüzde 80 artmıştır.’’
Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve bireylerin, kanıtlanmış yöntemlere dayanarak tütün tüketiminin azaltılması için çaba göstermesi gerektiğini bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, özellikle çocuk ve gençlerin sigaraya başlamasını önlemeye yönelik yöntemler geliştirmek ve uygulamak gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Karlıkaya, sigaranın zararlarına karşı dünyada olduğu gibi, ülkede de etkili önlemlerin alınmasını ve ulusal tütün kontrol programının zaman kaybetmeden hayata geçirilmesini önerdi. Sigaranın, kanser, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, vücudun savunmasını düşürerek verem gibi bulaşıcı hastalıkların riskinin artırdığını bildiren Doç. Dr. Karlıkaya, ayrıca çocuk ve hamilelere de zararlarına dikkate çekti.
Doç. Dr. Karlıkaya, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin sigara sebebiyle öldüğünü belirterek, ‘’Bu her 5 ölümden biri demektir’’ dedi. Önlem alınmaması halinde, önümüzdeki 20 yılda sigaradan kaynaklanan yıllık ölüm sayısının 250 binlere kadar ulaşacağını savunan Doç. Dr. Karlıkaya, bu kadar büyük can kaybının yanında büyük bir iş gücü ve ekonomik kaybın da ortaya çıktığını söyledi.
SİGARANIN BAZI ZARARLARI
*Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır.
*Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve olduğunuzdan daha yaşlı gösterme belirtileri başlar.
* Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber, dişeti hastalıkları baş gösterecektir.
*Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar.
* Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma, ses tellerinin zarar görmesinden başka, kansere yakalanma ihtimali de fazlalaşır.
*Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahri- battan dolayı kalp krizi, damar tıkanıklığı, tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar.
* Beyinde felç, ileri yaşta bunama (Alzheimer) görülür.
* Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur.
* Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir.
*Burunda koku alma duygusu azalır.
* Akciğerlerde kansere yakalanma, Bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
* Mide ve yemek borusunda kanama, ülser ve kanser oluşumunu fazlalaştırır.
* Pankreas kanseri riski artar.
*Rahim ve yumurtalıkta kısırlık, çocuk düşürme, sakat ve eksik doğum, erken menopoz, rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur.
* İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir.
* Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür.
* Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir.
* Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur.
* Kılcal damarlar, el ve ayaklardan başlayarak, kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine (kangren) kadar varan hastalıklar oluşur.
* Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.
*Anne ve baba mirası olarak; sigara içen babaların, çocuklarında kanseri önleyen direnç yok olmaktadır.
* Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10-15 eksik kilolu doğdukları gibi zekâ eksiklikleri de görülür.
|