Nicolas Sarkozy’nin Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin Türkiye’nin AB sürecine olası etkileri tartışılırken, Ankara müzakere sürecine ilişkin çalışmalarını sürdürüyor. Edinilen bilgiye göre, Ankara, Avrupa Komisyonu’ndan 11 fasıla ilişkin “tarama sonu raporu” bekliyor. Kaynaklar, raporların bir an önce tamamlanmasının süreç için yararlı olacağı görüşünde.
Ankara’nın tarama sürecinin ardından raporlarını beklediği 11 fasıl şöyle:
“Mali ve bütçesel hükümler”, “Dış politika, güvenlik ve savunma politikası”, “Dış ilişkiler”, “Çevre”, “Yargı ve temel haklar”, “Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu”, “TransAvrupa ağları”, “Ulaştırma”, “Balıkçılık”, “Bilgi toplumu ve medya” ile “Şirketler hukuku”
Diğer 22 fasıla ilişkin “tarama sonu raporu”nu alan Ankara, bu raporlara ilişkin değerlendirmesini yaparak AB’ye gönderdi. Tarama sonu raporları, Avrupa Komisyonu tarafından, her bir müzakere faslının taraması bittikten sonra hazırlanıyor. Komisyonun üye ülkelere sunduğu rapordaki değerlendirmeler, o fasılda müzakerelerinin açılmasına temel oluşturuyor.
Ayrıntılı tarama sürecinde Türkiye tarafından verilen bilgilere dayanarak Türkiye’nin müzakerelere hazır olup olmadığını değerlendiren komisyon, raporların sonuç kısmında ya faslın müzakereye açılmasını öneriyor ya da bunun için tamamlanması gereken ön şartları (benchmarks) sıralıyor.
Raporun hazırlanma sürecinde, sonuç bölümü hariç, Türkiye’ye de danışılıyor.
Bu arada, Türkiye’nin, AB sürecindeki yol haritası niteliği taşıyan Ulusal Programını (UP), seçim yılı olması nedeniyle bu yıl AB’ye sunmayacağı öğrenildi. Gelecek yıl mart ayında AB tarafından hazırlanacak Katılım Ortaklığı Belgesinin ardından, Türkiye’nin de UP’yi mayıs ayında birliğe iletmesi öngörülüyor.
|