Cumhurbaşkanı seçme usulünü değiştirmeyi amaçlayan 5+5 girişimi, bundan yedi yıl önce de denenmişti. O dönem Süleyman Demirel’e oy verilip verilmemesi konusunda Necmettin Erbakan-Recai Kutan çizgisindeki reel siyasetçiler ile ilkesel duruş sergileyen ideolojik çekirdek arasındaki çatlak, AK Parti’yi kuran süreci hızlandırmış, ona yol açmıştı.
O dönem Meclis’teki Fazilet grubunda ilkesel-ideolojik duruş sergileyip, sonra AK Parti kuruluşunda Tayyip Erdoğan’la birleşen ekibin öncüleri arasında Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin gibi isimler vardı.
Bugün, AK Parti’de reel siyaset çizgisini Tayyip Erdoğan temsil ediyor denebilir. Erdoğan’ın manevra alanının ilkesel-ideolojik duruşta ısrarlı olan ‘Pabuç bırakmayalım’ grubu tarafından daraltıldığını söylemek mümkün. AK Parti içinde reel siyasetçiler ile ideologlar arasında bir duruş farklılığı yaşandığı son tartışmalar sonucu gözle görülür hale geldi. Farklılığın parti içinde bir çatlağa, belki bölünmeye yol açıp açmayacağı AK Parti’nin iç meselesi. Ancak bu farklılığın ülkedeki gerilimi artırıp artırmayacağı herkesin sorunu ve kontrolü Erdoğan’a düşüyor.
Radikal, 8.5.2007
|