Vakıflar Haftası bu yıl 7-13 Mayıs tarihleri arasında ‘’Vakıf ve Çevre’’ teması altında kutlanacak. Alınan bilgiye göre, Vakıflar Genel Müdürlüğünce Vakıflar Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, 7 Mayıs’ta başlayacak.
Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflar Haftası’nı bu yıl da söz verdikleri birçok projeyi hayata geçirmiş olmanın, birçok abide eseri ayağa kaldırmanın gururuyla kutlayacaklarını söyledi.
Vakıf ruhunun ve heyecanının yaşatılmasından birinci derecede sorumlu olduklarını ifade eden Beyazıt, her yıl coşkuyla düzenledikleri Vakıflar Haftası etkinlikleriyle sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Beyazıt, son birkaç yılda yurdun dört bir yanına dağılmış 17 bini aşkın eserin bakım ve onarımını yaptıklarını, bu eserleri korumaya çalıştıklarını, diğer yandan sayıları hızla artan imaretlerde binlerce vatandaşa sıcak yemek ve gıda yardımında bulunduklarını, binlerce yoksul vatandaşa maaş, öğrencilere burs imkanı sağladıklarını kaydetti.
TOBB Üniversitesi’nin Söğütözü’ndeki kampüsünde 7 Mayıs’ta gün düzenlenecek törenle devam edecek etkinlikte, vakıf alanında çalışmaları ve özel hizmetleri olanlara, Vakıf şuurunun yaygınlaştırılmasına dönük haber yapan basın kuruluşları ve gazeteciler ile proje, hat, fotoğraf, anı, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verilecek. Resim, fotoğraf ve vakıf eserleri sergilerinin düzenleneceği faaliyetler kapsamında, restorasyon çalışmaları tamamlanan Vakıf Eserleri Müzesi’nin de açılışı yapılacak.
‘’Vakıf ve Çevre’’ teması altında kutlanacak Vakıflar Haftası’nın ikinci gününde ‘’Geleneksel Vakıf Kültüründe Çevre ve Çevre Vakıfları’’, ‘’Çevre Sorunlarının Çözümünde Vakıfların Rolü’’ konulu sempozyum düzenlenecek. İstanbul’da Feshane Fuar Merkezi’nde 10 Mayıs Perşembe günü ‘’Vakıf Etkinlikleri Sergisi’’nin açılacağı etkinlikler kapsamında ayrıca yurt genelinde ‘’Vakıf Eserlerini Geziyorum Yürüyüşü’’ düzenlenecek, bölge müdürlüklerince ‘’Vakıf Ormanı’’na fidan dikilecek.
VAKIF ESERLERİ MÜZESİ
Mimar Kemalettin’in eseri olan ve restore edilerek müzeye dönüştürülen Ulus’taki eski ‘’İlk Hukuk Mektebi’’ binasında, artık depolarda tutulan binlerce tarihî vakıf eseri sergilenecek. Müzede, paha biçilemeyen halı ve kilimlerden, nadide çini, şamdan, avize ve tombaklara, el yazması Kur’an-ı Kerim’lerden, hat levhalarına kadar binlerce tarihi vakıf eseri sergilenecek.
Çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak tasarlanan müzede, kafeterya, hediyelik eşya satış stantları, toplantı ve konferans salonları ile vakıf kültürü hakkında sürekli sunumların yapılacağı sinevizyon merkezi bulunuyor. Öte yandan, hasar gören tarihî eserlerin bilimsel yöntemlerle onarılacağı müzede, eserlerin özelliklerini kaybetmeden saklanabilmeleri amacıyla özel depolar da oluşturuldu. Müze, paha biçilemeyen binlerce tarihi esere ev sahipliği yapacağı için ileri güvenlik ekipmanlarıyla korunacak.
|