Tokat’ta düzenlenen “Mevlânâ’dan Bediüzzaman’a Sevgi” konulu anma programında konuşan araştırmacı-yazar Halil Uslu, “Hz. Mevlânâ ve Hz. Bediüzzaman ve emsali gönül sultanları birer manevî köprü olmuştur” dedi.
Bediüzzaman Haftası münasebetiyle Yeni Asya Gazetesi Tokat Temsilciliği tarafından “Mevlânâ’dan Bediüzzaman’a Sevgi” konulu anma programı düzenlendi. Geceye gazetemiz yazarlarından Halil Uslu konuşmacı olarak katıldı.
Mehmet Uysal’ın Kur’ân-ı Kerim tilâvetiyle başlayan programın sunuculuğunu Sabri Önsoyluoğlu yaptı.
Gazetemiz Tokat Temsilcisi Azam Yazıcı, açılış konuşmasında; “Her asırda bir müceddid-i din gelir. Peygamber müjdesine mazhar olan müceddidler zincirinin halkalarından olan Mevlânâ ve Bediüzzaman’ı ve bu sevgi gününde, asırlarının yol göstericisi olan bütün manevî büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Can Kardeş ilâhî grubu sahne aldı ve söylediği ilâhilerle izleyicileri duygulandırdı. Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinden Ebru Kaçkar da okuduğu şiirle konferansa ayrı bir renklilik kattı.
Yüksel Toker’in sunduğu ney taksiminden sonra Halil Uslu, “Mevlânâ’dan Bediüzzaman’a Sevgi” başlıklı konferansını vermek üzere kürsüye geldi.
Uslu konuşması boyunca verdiği örneklerle ve dinleyicilerle kurduğu diyaloglarla konferansın renkli bir hale gelmesini sağladı.
Hz. Mevlânâ ve Hz. Bediüzzaman ve emsali gönül sultanlarının manevî köprüler olduklarını belirten Uslu, “Nasıl ki, İstanbul’un devasâ köprüleri insanları bir kıt’adan bir kıt’aya götürüyorlarsa, bu aziz zatlar da, çağın anlayış ve idrakine göre insanlara muhatap olup, onları Fahr-ı Kâinat Efendimize (asm) ve Cenâb-ı Allah’a götürüyorlar. Gerçek bu. Meslek ve meşrep ayrı olabilir. Fakat; hedef, gaye, mefkûre aynı. Aramızdaki fark bizi Ahmedi, Mehmedi kucaklıyoruz, onlar çağ ve çağları kucaklıyorlar” diye konuştu.
Hz. Mevlânâ ve çağımızın Mevlânâ’sı kabul edilen Hz. Bediüzzaman’ın eserlerinden bölümler sunan Uslu, konuşmasının devamında sevgiyi ve ülke bazında muhabbeti ve kardeşliği tahrip eden çarpıcı misaller verdi. Uslu şöyle konuştu. 2007 yılı itibarıyla 220 bin resmî boşanma dosyası mahkemelerde bulunuyor ve artış devam ediyor... Böyle bir Türkiye’de, gerçek sevgiye, şefkata ve muhabbete ve kardeşliğe ne kadar mecbur kaldığımız ve muhtaç olduğumuz ortadadır.
Çıkış olarak; sevginin temeli din ve imandır. Bütün saydığım rakamlar ve gerçek tesbitler, ağlamakla ve belirtmekle bitmez. Bunu bilenlerin veya tesbit edenlerin çarelerini sunmaları bir vatan ve insanlık borcudur. Türkiye’de hükümetler, görevli bakanlıklar, sayısız vakıflar ve anne-babalar, ABC vitaminini nüfusun üçte birini teşkil eden genç nesillere ve öğrencilere verdikleri gibi, iman vitamini ve gerçek sevgiyi vermeleri, Türkiye’nin geleceği için en büyük hizmettir.”
Konferans sonunda lise ve ilköğretim dalında yapılan Risâle-i Nur Bilgi Yarışmasında dereceye girenlere çeşitli ödüller ve Halil Uslu’ya da plaket verildi. Liseli ve üniversiteli gençler tarafından açılan kitap standı yoğun ilgiyle karşılandı.
|