Avusturya’da faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütlerinin Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenledikleri resepsiyona Viyana Kardinali Schönborn’u temsilen katılan Katolik kilisesi rahibi Edward Daniel, Avusturya’daki Müslümanlarla barış içinde birlikte yaşadıklarını hatırlatarak, “Avrupa kültürünün Hristiyan, Müslüman ve Museviler tarafından ortaklaşa kurulduğunu” kaydetti.
Viyana’da faaliyet gösteren Türk sivil toplum örgütleri Hz. Muhammed’in 1436. doğum günü sebebiyle bir resepsiyon verdi. Viyana’daki “kutlu doğum” resepsiyonuna Türk toplumu temsilcilerinin yanı sıra Avusturyalı politikacı ve diplomatların yanı sıra, Katolik kilisesi temsilcileri de katıldı. Rahib Edward Daniel, “Bizler yabancı değil dostuz. Bunun için de sizleri sevgili dostlarım diyerek selâmlamak istiyorum. Bizler ortak prensiplere sahibiz. Kötü günde de iyi günde de birbirimize destek olacağız” dedi. Resmî dâvet için Roma’da bulunan kardinal Schönborn’un “dostça selâmlarını” getirdiğini ifade eden Daniel, Avusturya’daki Müslümanlarla barış içinde birlikte yaşadıklarını hatırlatarak, “Avrupa kültürünün Hristiyan, Müslüman ve Museviler tarafından ortaklaşa kurulduğunu” kaydetti.
Resepsiyona barış ve sevginin sembolü olarak bir demet kırmızı gül getiren Daniel’e, konuşmasının ardından Türkiye’nin Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Harun Özdemirci de aynı şekilde bir demet kırmızı gül verdi.
Resepsiyonda “Kutlu doğum ortak platformu” adına bir konuşma yapan Türkiye’nin Viyana Din Hizmetleri Müşaviri Harun Özdemirci, “Allah’ın rahmet elçisi Hz. Muhammed’in sevgi ve barış mesajlarını anlamaya ve doğru algılamaya, oluşturmak istediği güven ortamını yaşatmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” dedi.
Yüce Yaratıcının insanlığa gönderdiği en son rahmet elçisi, ilâhî vahyin son ve tamamlayıcı halkasının Hz. Muhammed olduğunu belirten Özdemirci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hz.Muhammed’in Allah’tan getirdiği mesajları anlamak, o’nun bu doğrultuda ortaya koyduğu örnek ahlakı özümsemek, o’na duyulan derin sevgiyi gönüllerden sözlere ve toplumsal bilince aktarmak amacıyla İslâm âlemi her yıl artan bir heyecanla o’nun dünyaya gelişini Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. Başta Türkiye olmak üzere Tüm Avrupa’da yaşayan Türk kökenli Müslümanlar 1989 yılından buyana Hz. Muhammed’in doğumuna rastlayan haftayı kutlu Doğum Haftası olarak kutlamaktadırlar.”
Kutlu doğum haftası etkinlikleriyle “bir yandan rahmet ve merhamet peygamberini tanıtmak” istediklerini ifade eden Özdemirci, “Bir yandan da Avusturya’da yaşanan barış, huzur ve hoşgörü ortamının devamına katkıda bulunmayı amaçladıklarını” kaydetti. İnsanlar arasında kin ve nefretin, farklılıklar arasında çatışmanın alevlendirilmek istendiği, insan hakları ihlâlleri, kötü ve zararlı alışkanlıkların hızla yayıldığı, ötekinin kutsalına ve bir diğer inanca saygının zayıfladığı bir sürecin yaşanmakta olduğuna işaret eden Özdemirci, “Bu mutlu tesadüfün, kutlu günler ikliminin barışa, kardeşliğe, hoşgörü ve diyaloğa vesile olmasını diliyorum” dedi.
Özdemirci, “Allah’ın seçtiği elçilerin sevgi ve barış mesajlarını anlamaya ve doğru algılamaya, oluşturmak istedikleri güven ortamını yaşatmaya her zamankinden daha çok ihtiyac olduğunu” kaydetti.
Viyana’da faaliyet gösteren Türk Sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri Kutlu Doğum etkinliklerinin, 28 Nisan’a kadar Avusturya’nın değişik eyaletlerinde devam edeceği bildirildi.
|