TBMM Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonunun, illerde yaptığı görüşmelerde, ‘’camilerde dini rehberlik ve danışma büroları açılması, suça karışmış çocukların polislere zimmetlenmesi" önerildi.
Komisyonun, vali, belediye başkanı, milli eğitim, emniyet, kültür ve turizm, gençlik ve spor müdürleri, SHÇEK yetkilileri, müftüler, sivil toplum örgütleri, öğretmen ve öğrencilerle yaptığı 13 ildeki incelemeler rapor haline getirildi. Raporda yer alan öneriler arasında, aile içi eğitimden cinsel eğitime, internet kafelerden göç konularına kadar çeşitli talepler bulunuyor.
İzmir raporunda, camilerde dini rehberlik ve danışma büroları açılması önerildi. Komisyonun Ağrı’da yaptığı incelemelerin raporunda, ‘’okulda şiddet’’ kavramının, ‘’okulda şiddet olmasını öngördüğü’’ gerekçesiyle, bu kavram yerine başka bir ifadenin kullanılması istendi.
Tefecilik kıskacına giren ailelerin şiddet uygulaması nedeniyle bu sorunun önlenmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınmasının istendiği raporda, ‘’Kontrolsüz göçler engellenmeli, göç kayıt altına alınmalı, yaygın eğitim vasıtasıyla ailelere cinsellikle ilgili eğitim verilmeli, polis ağabey, polis abla projesi uygulanmalı, suça karışmış çocuklar görevli polislere zimmetlenmeli ve bu çocukların takibi yapılmalı’’ denildi.
Mersin raporunda da internet kafelere ilişkin öneriler sıralandı. İnternet kafelere, ebeveyn olmadan giriş yaşının yasayla artırılması, ilköğretim çağındakiler ve sonrası kişiler için farklı internet kafelerin olması istendi.
Komisyonun Erzurum raporundaki öneriler arasında, ‘’kontrolsüz göçlerin engellenmesi, göçün kayıt altına alınması, nüfus planlamasının aktif hale getirilerek, kişilerin bakabileceği kadar çocuk yapması konusunda bilinçlendirilmesi’’ yer aldı.
|