Başbakanlık eski İnsan Hakları Başkanı Doç. Dr. Vahit Bıçak, ‘’Ülkemizde insan haklarını korumak ve geliştirmek üzere dış baskıların zoruyla kurulmak zorunda kalan kurumlar son derece zayıftır. 2 yıl başkanlığını yaptığım Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının sadece göstermelik olarak kurulduğunu görme imkânım oldu.’’ dedi.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde (ESAM) düzenlenen ‘’Çarşamba Konferansları’’ na katılan Bıçak, ‘’İfade Özgürlüğü’’ konulu bir konuşma yaptı. Bıçak, ifade özgürlüğünün, temel insan haklarından biri olduğunu hatırlatarak, ‘’Otorite kullananların, insan haklarını sınırlamak için yapacakları ilk hamle ifade özgürlüğünü sınırlamaktır’’ dedi. Bir hukuk devletinde her şeyin özgürce konuşulabilmesi gerektiğini belirten Bıçak, ifade özgürlüğü olmazsa toplumda yeni fikirlerin ortaya çıkmayacağını, ifade özgürlüğüne tolerans gösterilmesi gerektiğini söyledi. Bıçak, şunları kaydetti: ‘’Ülkemizde insan haklarını korumak ve geliştirmek üzere dış baskıların zoruyla kurulmak zorunda kalan kurumlar son derece zayıftır. 2 yıl başkanlığını yaptığım Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının sadece göstermelik olarak kurulduğunu görme imkânım oldu.’’
Bıçak, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıyla ilgili örnekler vererek, ifade özgürlüğünü, ‘’demokratik bir toplumda yöneticilerin veya kamu makamlarının hoşuna gidecek şeyleri söyleme hakkı değil, her türlü düşünceyi açıklama özgürlüğü’’ olarak tanımladı.
İfade özgürlüğünün kapsamı hakkında detaylı bilgi veren Bıçak, ifade özgürlüğünün bilgi ve fikir alma ile sahip olunan bilgi ve fikirleri yayma özgürlüğü olarak 2 unsurunun bulunduğunu belirtti. Bıçak, ifade özgürlüğünün ilkelerini ve sınırlarını da anlatarak, yakın tarihin ifade özgürlüğü sınırlamalarıyla dolu olduğunu söyledi.
|