Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yavuz, Türkiye’de laikliğin 1950’ye kadar başka, 1950’den sonra başka bir kulvarda gittiğine dikkat çekerek, bunun görülmesi, eleştirisinin yapılması gerektiğini savundu. “Tepki koymak zorundayız” diyen Yavuz, “laiklik yoksa demokratik hak ve özgürlükler de yok” dedi.
Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezince düzenlenen ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Temel Dinamikleri Açısından 3 Mart 1924 Yasaları ve Günümüze Yansımaları’’ konulu sempozyum, ‘’Laiklik Anlayışı’’ ve ‘’Genel Değerlendirme’’ oturumlarıyla sona erdi. Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Yavuz, laikliğin Türkiye’deki gelişimini anlatırken, din ve devleti olması gereken alanlara çekmenin, dini toplumsal olmaktan çıkarıp kişinin vicdanına teslim etmenin kısa sürede olduğunu söyledi. Toplumun laik olduğunun tek bir yasayla belirlenemeyeceğini dile getiren Yavuz, ‘’Pek çok şey bir araya gelince toplum laik olur. Laiklik bir çok olgular ve dönemeçlerin aşılması sonunda bir yapı olarak ortaya çıkar’’ dedi.
Yavuz, Türkiye’nin ilk çatısının Cumhuriyet olduğunu belirterek , ‘’Bu çatı iki sütun üzerinde yükseliyor, demokrasi ve laiklik. Bu sütunlar tahrip edilirse çatı çöker ve biz göçük altında kalırız’’ diye konuştu.
Yavuz, Türkiye’de laikliğin 1950’ye kadar başka, 1950’den sonra başka bir kulvarda gittiğine dikkat çekerek, bunun görülmesi, eleştirisinin yapılması gerektiğini savundu. ‘’Tepki koymak zorundayız’’ diyen Yavuz, ‘’laiklik yoksa demokratik hak ve özgürlükler de yok’’ diye konuştu.
|