AİHM, Türkiye aleyhine açılan altı dâvâyı karara bağladı. Türkiye, işkence ve kötü muamele, gözaltı süresinin ihlâli, “etkili başvuru” ile mal ve mülkiyet haklarının ihlâli gerekçeleriyle verilen kararlardan dolayı 22 bin 700 euro tazminat ödeyecek.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan altı dâvâyı dün karara bağladı.
Erdoğan Yağız isimli vatandaşın yaptığı başvuru inceleyen AİHM, “Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesini ihlâl ettiği” görüşüne vardı. Türkiye, karar gereği 3 bin avro maddi tazminat ödeyecek.
AİHM, Hatip Alay isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, “Türkiye’nin, AİHS’nin gözaltı süresiyle ilgili 5.maddesini ihlal ettiğine” hükmetti ve toplam 3 bin 200 avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
AİHM, soyadı “Çiloğlu” olarak verilen kişinin 12 arkadaşıyla yaptığı ortak başvuruda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunmadığı görüşüne vardı. Başvuru yapan kişiler, İstanbul’da F-tipi cezaevlerini protesto için yapılan gösterinin polis tarafından dağıtılmaları ve gözaltına alınmaları sırasında kötü muamele gördüklerini ileri sürmüşlerdi.
AİHM, Kazım Ünlü isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, Türkiye’nin AİHS’nin etkili başvuru hakkıyla ilgili 13. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve başvuruyu yapan kişiye bin 500 avro ödenmesini kararlaştırdı.
Erdoğan Yakışan isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye’nin AİHS’nin 5. ve 6. maddelerini ihlal edildiğine hükmetti. Türkiye, bu davayla ilgili 13 bin 500 avro tazminat ödeyecek.
AİHM, Mehmet Hanifi Kaya isimli vatandaşın yaptığı başvuruda, Türkiye’nin AİHS’nin mal ve mülkiyet haklarını korunmasıyla ilgili 1. protokolünün, 1. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı. Türkiye, bu başvuruyla ilgili bin 500 avro tazminat ödeyecek.
|