Depremle mücadelede daha çok “bina tasarımı” üzerine yoğunlaşan çalışmalar, yeni bir boyut kazanıyor. Dün yürürlüğe giren yönetmelik ile mevcut binaların depreme dayanıklığının tespiti ve güçlendirilmesine ilişkin esaslar belirlendi.
Yönetmelik bu yönüyle çerçeve niteliği taşıyor ve güçlendirmeye yönelik zorunluluk içermiyor. Ancak, binasının deprem güvenliğini ölçtürmek ve güçlendirmek isteyen kişiler için uzun vadeli ve düşük faizli kredi öngörülüyor. Bu yönetmelikte, yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımı ile ilgili gelişen bilgi ve teknolojiye göre değişiklikler yapıldı.
Yönetmeliğe göre, güçlendirme için, öncelikle binaların mevcut durumu hakkında bilgi toplanacak. Bu çerçevede, binaların yapı projeleri, raporları ve zemini incelenecek.
Binayla ilgili çıkarılacak bilgiler üzerinden modelleme yapılacak ve binanın, simülasyon testiyle çeşitli deprem büyüklüklerine göre performansı belirlenecek. Binanın ortaya koyduğu performansa göre, hastane, otel, sinema, konut gibi kullanım özellikleri gözetilerek, hedeflenen performansa göre güçlendirme projesi hazırlanacak. Konutlar için ise hedef büyük bir depremde “can güvenliği” sağlaması olacak.
Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz, binaların deprem güvenliğinin tesbiti ve güçlendirme için “finansmana” ihtiyaç olduğuna işaret ederek, bu konu için 2 hafta önce Japonya’ya gittiklerini ve Japan Bank for International Cooperation (JBIC) ile görüştüklerini söyledi. Taymaz, kredi konusunda Dünya Bankası ile de temasların sürdürüldüğünü belirterek, “Kredi temin edildikten sonra bankalar kanalıyla kullandırılacak. Düşük faizli olacak” dedi.
|