Önce Mevleviliği tanıyan, ardından da Müslüman olan Hawaili bir grup Amerikalı, şimdi de Maui Adasına İstanbul’daki Galata Mevlevihanesinin bir benzerini inşa edecek.
Mevlânâ’nın 22. kuşaktan torunu olan Uluslararası Mevlânâ Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi, Mevlânâ’nın Mevlevilik anlayışının dünyada her yıl daha fazla insana ulaştığını belirtti.
Mevlânâ’ya sadece Doğu ülkelerinde değil, Batı’da, hatta yoğun olarak ABD’de ilgi gösterildiğini anlatan Çelebi, bu ülkelerde Mevlânâ ile ilgili kitapların en fazla satanlar listesinde olduğunu, Mevlevilik kültürünün de merakla okunduğunu söyledi.
Çelebi, Mevlânâ’yı tanıyan yabancıların, 11 Eylül saldırısı gibi daha şiddetle birlikte duydukları İslâm dinini hoşgörü ve barış olarak görmeye başladıklarını, zaman zaman dünyanın öteki ucunda Mevlânâ düşünce sistemini benimseyip sahip çıktıklarını vurguladı.
Bu örneklerden birinin de Hawai’de ortaya çıktığını anlatan Çelebi, şunları kaydetti: ‘’Hawai’den Türkiye’ye Mevlânâ’yı Anma Törenleri’ne katılmak için bir grup Amerikalı gelmişti. Her yıl düzenli olarak gelmeye devam ettiler. Mevlânâ’yı orada yayınlanan kitaplardan, Mesnevî ya da Divan-ı Kebir gibi eserlerinden öğrenmişler, etkilenip araştırmaya karar vermişler. Çoğu, Hawai adalarından olan Maui Adası’nda yaşayan bu kişiler, Türkiye’de sema yapmayı da öğrendiler. Ardından da İslâmiyet’i tanıyarak Müslüman oldular. Kaç kişi olduklarını tam olarak bilemiyorum, ancak 3.5 yıl önce bizi oraya konferans için dâvet etmişlerdi. Konferansa çok sayıda dinleyici katıldı. Yoğun ilgi sebebiyle pek çok kişi programı ayakta izledi, sıra aralarında bile oturacak yer kalmamıştı.’’
Bu grubun, Mevlânâ sevgisini ve Mevleviliği bir adım daha ileriye taşıyarak Hawai’de Mevlevihane inşa etmeye karar verdiğini ifade eden Çelebi, ‘’Binanın temeli 28 Şubat’ta (bugün) atılacak. Bize söylediklerine göre, İstanbul’daki tarihî Galata Mevlevihanesi’nin benzerini, Maui Adası’nda inşa edecekler’’ dedi.
İnşaata bu yıl başlanmasının sebebinin ise 2007’nin UNESCO tarafından Mevlânâ Yılı ilân edilmesi olduğuna dikkati çeken Çelebi, ‘’Mevlânâ hoşgörüsünün kıt’aları aşarak kabul görmesi ve yabancıların ona Mevlevihane yapacak kadar sahip çıkması, herkes için gurur verici bir durum’’ diye konuştu.
|