Adana İŞKUR Müdürlüğünün, engelli çalıştırma kontenjanını tam olarak doldurmayan kamu ve özel kuruluşlardan tahsil edilen cezalarla, engellilerin eğitimine yönelik projelere maddî destek sağladığı bildirildi.
Adana İŞKUR Müdürü Haşim Meydan, yaptığı açıklamada, 4857 sayılı kanunun 30. maddesine göre, iş yerlerinde her 50 ve üzerinde personel bulunan kamu ve özel kuruluşların, engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.
Engelli çalıştırma oranının, kamu kuruluşlarında yüzde 4, özel işletmelerde ise yüzde 2 olduğunu belirten Meydan, yasal zorunluluğu yerine getirmeyen her kuruluş ve işletmenin, kişi başına aylık bin 268 YTL para cezası ödemek durumunda kaldığını ifade etti. Personel sayısının 50’yi bulması veya geçmesi halinde, iş yeri yetkilisinin mutlaka İŞKUR’a bilgi vermesi gerektiğini belirten Meydan, ‘’Yasal sorunluluğa uymayanlara, istemeyerek de olsa ceza uygulamak zorunda kalıyoruz’’ dedi. Adana’da kayıtlı 5 bin 373 kişi engelliden 399’unun çeşitli kamu kuruluşlarında, bin 418’inin de özel sektörde istihdam edildiğini belirten Meydan, mevcut iş yerlerinde 43’ü kamu kuruluşu, 302 kişilik istihdam açığı bulunduğunu bildirdi.
İş yeri yetkililerine, istihdam edilecek engellilerin, engel durumları, becerileri ve öğrenim durumları gibi bilgiler verdiklerini ifade eden Meydan, engelli çalıştırma oranının Adana’da yüzde 90’ı bulduğunu ve bu rakamın da Türkiye ortalamalarına göre ciddî bir rakam olduğunu söyledi.
Bazı iş yerlerinin de, kontenjanından fazla engelli çalıştırdığını belirten
Meydan, şöyle devam etti: ’’2006 yılında engelli çalıştırmayan 16 kuruluşa 952 bin 764 YTL tutarında ceza uygulandı. Maliye aracılığı ile tahsil edilen bu paralar, yine engellilerin eğitim ve istihdamına yönelik projelerin hayata geçirilmesinde kullanılıyor.
Engellilerin, toplumun bir parçası olduğunu belirten Meydan, ‘’Onları topluma kazandırmak ve yaşamayı severek hayata sarılmalarına katkıda bulunmak için, herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmesi gerekir’’ dedi.
KENDİLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR
Görmeyenler Kültür ve Birleşme (GÖRBİR) Derneği Adana Şube Başkanı Ediz Mut da, eğitilebilir engellilerin, çeşitli kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Engellilerin yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması ve onların yeteneklerini kullanabilmeleri için bilimsel ve özverili çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Mut, şöyle konuştu: “Sağlanacak olanaklarla, engelli arkadaşlarımızın topluma ve ülkelerine katkıda bulunabileceklerinden kimsenin kuşkusu olmamalı. Dernek olarak hem üyelerimiz, hem de ulaşabildiğimiz tüm görme engelli arkadaşlarımızı hayata bağlayabilmek adına İŞKUR Adana İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla öncelikle bilgisayar kursu düzenledik. Kursiyerlerimizin yol ve yemek masrafları da yine projeye sağlanan maddî destekle karşılanıyor. Fizikî ortamı daha uygun bir dernek binasına kavuşmamız halinde yabancı dil, masörlük ve az görebilen arkadaşlarımız için de el san’atları kursları konusunda proje hazırlayacağız.’’
|