Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Hayoğlu, zengin B ve C vitaminleri, folik asit ve antioksidana sahip brokolinin, vücut direncini arttırmanın yanında antikanserojenik özelliğe sahip olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Hayoğlu, Avrupa ülkelerinde genellikle et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilen, ancak Türkiye’de halen bazı vatandaşlarca ‘’karnabaharın olmamışı’’ şeklinde nitelendirilen brokolinin, aslında önemli bir besin maddesi olduğunu ifade etti.
Türkiye’de de son yıllarda bazı marketlerin raflarında yerini alan brokoliyi, her yaştan insanın haftada en az birkaç kez tüketmesi gerektiğini aktaran Hayoğlu, ‘’Folik asit ve protein içeriği yüksek olduğu için brokoliyi özellikle hamile kadınların tüketmesi gerekiyor. Çünkü folik asit, anne karnındaki bebeğin gelişiminde önemli rol oynuyor’’ dedi. Hayoğlu, brokolinin bazı bölgelerde, prostat ve idrar yolları hastalıklarının tedavisinde de kullanıldığına işaret etti. Hayoğlu, bünyesindeki beta karoten sebebiyle, A vitamininin bütün fonksiyonlarını yerine getiren brokolinin vücuttaki serbest radikalleri etkisizleştirerek, yaşlanma etkilerini geciktirdiğini kaydetti.
|