Türkiye’de, 1-5 yaş arası okul öncesi çocukluk çağı zehirlenmelerinde şeker sanılarak yenen ilâçların önemli yer tuttuğu bildirildi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye’de her yıl çok sayıda çocuğun zehirlenme sebebiyle hastanelere getirildiğini, özellikle 1-5 yaş arası çocukluk çağı zehirlenmelerinde şeker sanılarak yenen ilâçların başı çektiğini söyledi.
Türkiye’de yaygın kullanıldığından ve şekere benzediğinden antidepresan ilâç zehirlenmelerine sıklıkla rastlandığını dile getiren Hatun, ‘’Antidepresanlar evlerde sık bulunuyor ve kutuları kolaylıkla açılabiliyor. Türkiye’de 1-5 yaş arası okul öncesi çocukluk çağı zehirlenmelerinde şekere benzeyen ilâçların önemli yer tuttuğunu biliyoruz. Uzun süredir bu probleme dikkat çekiyoruz’’ dedi.
NASIL MUHAFAZA ETMELİ
Yaklaşık 6 ay kadar önce Adana’da bir çocuğun şeker sandığı ilâcı yiyerek zehirlenip öldüğünü dile getiren Hatun, şöyle devam etti: ‘’Bu konuda anne ve babaların olduğu kadar, ilgili ilâç firmasının da sorumluluğu var. Anne ve babaların sorumluluğu, ilâçları çocukların erişemeyeceği yerlere koymak, firmaların sorumluluğu ise ilâcı çocukların açamayacağı kilitli kutulara koymaktır. Dünyanın pek çok yerinde zehirlenmeye yol açan ilâçlar kilitli kutulara konuluyor, çocuklar ilâç kutusunun kapağını kolaylıkla açamıyor. İlaçların ambalaj kapağının kolay açılabilmesi ve şekere benzemesi çocuklarda zehirlenme vak’alarını körüklüyor.’’
Çocuk zehirlenmelerinde riski azaltmak için ilâçların çocukların kolay açamayacağı kutulara konulması gerektiğini vurgulayan Hatun, zehirlenme karşısında çocuğun kesinlikle kusturulmamasını, en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmasını kaydetti.
|