Konya’da halen içme suyu temininde kullanılan Mukbil ve Beypınarı adlı iki pınar, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminden bu yana, yöreye hayat vermeye devam ediyor.
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Ahmet Sorgun, Konya kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan kaynakların yüzyıllardır kullanıldığını belirtti. Şehir merkezinin bütünüyle ova olan kuzey ve doğu kısmının aksine, batı kesimindeki dağların, şehre adeta hayat veren pınarların kaynağını oluşturduğunu anlatan Sorgun, yağan karın dağın içinden süzülerek kaynak suyu şeklinde ortaya çıktığını belirtti.
Bu pınarlardan Mukbil ve Beypınarı’nın tarihinin çok eskilere dayandığını anlatan Sorgun, Konya’da halen içme suyu temininde de kullanılan bu pınarların, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat döneminden beri, bozkır insanına hayat verdiğini belirtti.
BAŞVEZİR, SUYU ŞEHRE GETİRDİ
Bu iki kaynak suyunun Alaaddin Keykubat’ın Başveziri Sahip Fahrettin Ali tarafından, kaynakların bulunduğu Meram bölgesinden Havzan mevkisine getirildiğini belirten Sorgun, şunları kaydetti: ‘’Günümüzde de o bölgenin adı Havzan Mahallesi olarak geçiyor. Eski dilde Havzan isiminin, ‘çifte havuz’ anlamında kullanıldığını düşünüyoruz. Hatta, bu su hattı yerli halk tarafından Sahip Irmağı olarak isimlendiriliyor. Dahası, kısa süre öncesine kadar bölgedeki sulama cetvellerine ‘Sahip Cetveli’ diyorduk. Bu su kaynağından Havzan’a, yer yer kiremit benzeri pişmiş topraktan yapılan, iç içe geçirilerek boru işlevi gören künklerle, bazen de üstü açık kanallarla getirilmiş. Burada bir toplama havuzunda biriktirilen su, şehir merkezindeki Mevlânâ Dergahına kadar ulaştırılmış.’’
MEVLÂNÂ DERGAHININ SU
İHTİYACI çKARŞILANMIŞ
Bu su kaynaklarının, özellikle Mevlana Dergâhında duyulan ihtiyaç üzerine, 2 günlük yürüme mesafesindeki şehir merkezine kadar ulaştırıldığını dile getiren Sorgun, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Zaman içinde 2 kaynaktan gelen su Mevlânâ Dergâhının ihtiyaçları için yetersiz hale gelmiş. Sorun Osmanlı Devleti yönetimine arz edilmiş. Yavuz Sultan Selim döneminde de Dutlu Pınarı’ndan aynı şekilde su getirilmiş. Dutlu Pınarı ise bugünkü Seydişehir yolu başlangıcındaki Dutlukır Mevkisinde bulunuyor.’’
Sorgun, şehrin sürekli büyümesi sebebiyle, ileri ki dönemlerde yeni içme suyu kaynağına ihtiyaç duyulduğunu, 1900’lü yılların başlarında görev yapmış Konya Valisi Ferit Paşa’nın da Çayırbağı kaynak suyunu şehrin hizmetine sunduğunu belirtti.
|