Avrupa Parlamentosu (AP), Türk hükümetine başörtüsü yasağından kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili bir çalışma yapma çağrısında bulundu. 15 ‘hayır’ oyuna karşılık, 522 ‘evet’le kabul edilen raporda, başörtüsü yasağı sebebiyle kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade edilirken, Türk hükümetinden bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapması istendi.
Avrupa Parlamentosu (AP), Türk hükümetine başörtüsü yasağından kaynaklanan ayrımcılıkla ilgili bir çalışma yapma çağrısında bulundu. Konu önceki gün Strasbourg’da toplanan AP Genel Kurulu’nda gündeme geldi.
Zaman’dan Emre Demir’in haberine göre başörtüsü yasağının ayrımcılık olarak görüldüğü ‘Türkiye’de Kadın Hakları’ raporunu Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt hazırladı. Rapor, AP’de 15 ‘hayır’a karşılık 522 oyla kabul edildi.
Türk asıllı Hollandalı parlamenter Emine Bozkurt’un hazırladığı ‘Türkiye’de Kadın Hakları’ raporunu oylayan Avrupa Parlamentosu, 15 ‘hayır’ oyuna karşılık, 522 ‘evet’le raporu kabul etti.
Başörtülü kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldığına dikkat çekilen raporda, Türk hükümetinin, kadın hakları konusunda gerçekleştirdiği yasal reformlar ‘memnuniyet verici’ bulundu; ancak uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi istendi. Geçen sene onaylanan Türkiye İlerleme Raporu’ nda da başörtüsü yasağına çözüm bulunması istenmişti. Sorunun iki AP raporunda yer alması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Raporda, başörtüsü yasağı nedeniyle kadınların iş hayatında ayrımcılığa maruz kaldıkları ifade edilirken, Türk hükümetinden bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapması istendi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının ‘dolaylı ayrımcılık’a yol açtığını belirten Bozkurt, 2005 yılında hazırladığı kadın hakları raporunda başörtüsü yasağına değinmemiş, yasağın raporda yer alması için getirilen değişiklik önergelerine de karşı çıkmıştı. Başörtüsü sorununun AB Komisyonu’nun her yıl hazırladığı ilerleme raporlarını da etkilemesi bekleniyor. Pazartesi akşamı Genel Kurul’da yapılan tartışmada Türkiye’de on binlerce şiddet mağduru kadın bulunmasına rağmen, 80 civarında sığınma evi bulunduğu belirtilmişti. Bunun ardından AB Komisyonu, Türkiye’de sığınma evi kurulmasıyla ilgili 8 projeye destek vereceğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’de çok az sayıda kadının siyasette yer aldığının hatırlatıldığı raporda, kadının siyasetteki rolünün artırılması tavsiye edildi.
|