Türk Sağlık-Sen Sağlık Bakanlığının Milli Eğitim Bakanlığına yaptırdığı ünvan değişikliği sınavının maliyeti ve sonuçları ile ilgili bir rapor hazırlandı. Hazırlanan raporla vatandaştan adeta para toplama yolu olan sınavlardan birisinin de MEB tarafından yapıldığı ortaya çıktı.
Türk Sağlık-Sen’in raporuna göre Milli Eğitim Bakanlığı sağlıkçılardan unvan değişikliği sınavı toplam 393 Bin 775 YTL tahsil etti. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine dayanılarak hazırlanan rapora göre Milli Eğitim Bakanlığı bu sınava girecek adaylardan 95 YTL gibi astronomik bir ücret alan 4 bin 145 kişiden aldığı 393 bin 775 YTL ile sınavda kazanan taraf oldu.
MEB 393 BİN YTL KAZANDI
Raporda ayrıca sınav sonuçları ile ilgili olarak çarpıcı sonuçlara yer verildi. Sınava giren 4 bin 145 sağlık çalışanından sadece 663’ü (yüzde 19) sınavı kazanırken 3 bin 482 (yüzde 81) kişi ise başarısız oldu. 47 ayrı unvan için açılan sınavda tam 16 unvan da adayların hiçbiri geçer not olan 70’i alamadı. Birçok unvanda ise sadece 2 ya da 3 kişi geçer not alabildi. Hiçbir adayın kazanamadığı ünvanlar şöyle; Anestezi Teknisyeni (Sağlık Memuru), Röntgen Teknisyeni (Sağlık Memuru), Bilgisayar Mühendisi, Elektrik Mühendisi, Elektrik Teknisyeni, İnşaat Mühendisi, İnşaat Teknisyeni, İstatistikçi, Matematikçi, Mimar, İç Mimar, Peyzaj Mimar, Odyolog, Odyometri Teknikeri (Sağ. Tek.) Ortopedi Teknikeri (Sağ. Tek.) Raporda bu sonuçların kadrolara atama yapılması için tekrar bir sınavın gerekliliğini ortaya koyduğu belirtildi.
Raporda ayrıca sınavla ilgili olarak sağlık çalışanlarının sorularda alanların dışına çıkıldığı ve geçme barajının yüksek tutulduğu şikayetlerine de yer verilirken Milli Eğitim Bakanlığının, sınav sonuçlarının açıklanmasını da yaptığı hatalar sebebiyle ertelediği ve sınavda tam 20 sorunun iptal edildiği 17 sorunun da cevap şıkkının değiştirildiği hatırlatıldı.
SINAVLAR KAZANÇ KAPISI MI?
Konu ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Sınavlar yeni bir vergi gibi gelir kaynağı oldu. Her yeni sınav bir kaynak, kazanç kapısı olarak görülüyor. Unvan sınavı değişikliği için bir adaydan 95 YTL alınması bunun tipik bir örneğidir. Ayrıca bu parayı tahsil edenler sınav sorularını hazırlarken gerekli özeni göstermiyorlar. Yanlış ve hatalı sorularla insanları mağdur ediyorlar” dedi. Unvan değişikliği konusunda yeni bir sınav yapılacağını belirten Kahveci şöyle dedi: “Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sayın Necdet Ünüvar ile yaptığımız görüşmede kazananların hakları saklı kalmak kaydıyla yeni bir sınavın yapılacağını söyledi. Biz kendisine bu sınava gerekli özenin gösterilmesini ve 70 olan geçme barajının aşağıya çekilerek çalışanların mağdur edilmemesini istedik. Ayrıca Sağlık Bakanlığı görevde yükselme sınavını bu yıl içinde yapacak ve bu sınava yaklaşık 15 bin kişi girecek. Biz bu sınavda böyle bir astronomik ücret alınmasının önüne geçilmesini istiyoruz ve yetkilileri bu konuda uyarıyoruz. Artık sınavlar kazanç kapısı olarak görülmekten vazgeçilsin.”
|