Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Türk Ceza Kanununun 301. maddesinin, değiştirilen 159. maddenin devamı olduğunu ifade ederek, “Demokrasi ve insan hakları konusunda samimiysek, bu madde tamamen kaldırılmalı” görüşünü dile getirdi.
Kaboğlu, TMMOB, KESK, DİSK Adana Şubeleriyle, Düşünceye Özgürlük İçin Hukukçular Komitesi tarafından düzenlenen ‘’301. Madde’’ konulu paneldeki konuşmasında, 301. maddenin, ceza yasasının diğer maddeleri düşünüldüğü zaman, bireyi sürekli tedirgin ettiğini söyledi. Yasanın 2004 yılında hazırlanmaya başladığını ve AB reform sürecinin uzantısı olarak sunulduğunu belirten Kaboğlu, ‘’2001 Anayasa değişikliği, reformlar bakımından bir dönüm noktası olabilir. Ancak daha sonraki bu 301 ve 216 gibi düzenlemelerde hata yapıldı. Hiç bir sivil toplum örgütünün görüşü alınmadı. Toplumun katılımı sağlanmadan düzenleme yapıldı’’ diye konuştu. Madde ile düşüncenin suç olmasının açık hale getirildiği, devletin kurumları arasında ayrım yapıldığını ifade eden Kaboğlu, ‘’Düzenleme tamamen üstün körü yapılmıştır’’ dedi.
Maddenin en çok, ‘’Türklük’’ kavramı noktasında tartışma doğurduğunu anlatan Kaboğlu, çok sayıda kişinin de bu tanımdan dolayı sanık sandalyesine oturduğunu söyledi. Maddenin bu yönüyle, uluslararası standartlara, Anayasa’nın yurttaşlık tanımına ve Cumhuriyetin kuruluş temeline aykırı olduğunu kaydeden Kaboğlu, şöyle konuştu: ‘’Bu madde, Gagavuz Türkü’nü, Türkmenistan Türkü’nü korunmaya değer görüyor. Ama bu topraklarda yaşayan, etnik kökeni farklı olanların korunmaya ihtiyacı yoktur. Onun için bu madde Türklük değerini ön plana çıkarmasıyla ciddi şekilde tehlikeli bir özellik taşıyor. Eğer, demokrasi ve insan hakları konusunda samimiysek bu madde tamamen kaldırılmalı.’’
|