Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, son zamanlarda bazı siyasi parti temsilcilerinin, “Türk milletine hakaret ettirmem”, “Hakaretin önünü açmayız” gibi ifadeleriyle 301. madde tartışmalarının olmaması gereken siyasal ortama çekildiğini söyledi.
Erinç, “Sanki gazeteciler Türk milletine hakarete özgürlük istediği yoluna çekiliyor. Bu çok haksız bir suçlama” dedi.
TGC Başkanı Orhan Erinç, Türk Ceza Hukuku Derneği ile birlikte hazırladıkları 301. madde değişiklik önerilerini hatırlatmak üzere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Gazetecilik meslek ilkelerinin zaten hakareti suç saydığını ifade eden Erinç, siyasilerin son dönemdeki beyanatlarını eleştirdi. Erinç, oy alma endişesiyle yapıldığını iddia ettiği bu açıklamaların Türkiye’nin demokratikleşme gayretlerine zarar vereceğini söyledi. Konunun asıl sahibinin gazeteciler olmasına rağmen 301. maddeyle ilgili çalışmalara TGC’nin davet edilmemesini de eleştiren Erinç, Başbakan Erdoğan’ın tüm sivil toplum kuruluşlarının ortak bir 301. madde tasarısı oluşturmasını istemesini de çoğulculuğa aykırı bulduklarını belirtti. Erinç, Türk Ceza Hukuku Derneği’yle birlikte yaptıkları 301. madde değişiklik önerisinde “Türklük” kavramı yerine “Türk milleti” ifadesinin, “aşağılama” ifadesi yerine ise “hakaret” kelimesinin getirilmesini uygun gördüklerini anlattı. Erinç, Türk milleti ve cumhuriyet dışındaki diğer organ ve kurumlara hakaret halinde soruşturmanın, ilgili organ veya kurumun iznine bağlı olmasının da tavsiyeleri arasında olduğuna değindi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erinç ayrıca, 301. maddenin tümden kaldırılmasının da şu aşamada mümkün olmadığını belirtti. Erinç, ANKA Haber Ajansı İstanbul Şubesi’nden Hrant Dink cinayeti soruşturmasıyla ilgili bilgileri içeren bilgisayarın çalınması ve Can Dündar’ın yazıları, tv söyleşisi sebebiyle tehdit edilmesini de kınadı. Erinç, yetkililerden, bu olayların faillerini bularak adalete teslim etmelerini istedi.
|