AB destekli ‘Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi’ kapsamında cezaevleri artık eğitim ve ıslah işlevlerini gereği gibi yerine getiriyor. İsyan, firar gibi olumsuzluklarla anılan mahkûmlar, İş ve Meslek Eğitim Atölyelerinde üretime katkıda bulunuyor.
Uşak E Tipi Kapalı Cezaevi’nde düzenlenen açılış töreninde açıklamalarda bulunan Ceza ve Tevkif Genel Müdürü Kenan İpek, 6 yıl önce devletin kurumları arasında cezaevlerinin devletin hakimiyetinin istenildiği gibi olmadığını, yapılan çalışmalarla devletin hakimiyetinin sağlandığını dile getirdi.
Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) ortak projesi olan ‘Yargının Modernizasyonu ve Ceza Reformu Projesi’ kapsamında, Model Cezaevi seçilen Uşak E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun hizmete girmesi sebebiyle tören düzenlendi. Törende konuşan Cezaevleri Genel Müdürü Kenan İpek, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi ile müşterek yürütülen ‘Yargının Modernizasyonu ve Cezaevi Reformu’ projesi kapsamında Uşak Ceza ve İnfaz Kurumu’nun örnek teşkil ettiğini söyledi. 6 yıl öncesine kadar ülkemizde cezaevi denilince akla isyan, firar, rehin alma, tehdit, adam öldürme gibi hep olumsuzluklar geldiğini hatırlatan İpek, “6 yıl öncesinde devletin kurumları arasında cezaevlerinde devletin hakimiyeti istenilen durumda değildi. Bunların hepsinin bir çok sebebi vardı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirlerde cezaevi sorunu vardı. Her türlü olumsuzluğun yaşanabileceği koğuş sistemine göre inşa edilmişti. Personeli eğiteceğimiz eğitim merkezi yoktu. Bir kısmı kiralık olan çok sayıda küçük ilçe cezaevi bulunuyordu. Son 4 yıl içinde reform çalışmaları ile 12 adet yüksek güvenlikli cezaevi faaliyete geçirilmiştir. Ankara Sincan’da 7 cezaevinin yer aldığı kampus bitirildi. İstanbul’da 20 cezaevinin inşaatı devam ediyor. İzmir’deki cezaevlerinin ihaleleri bu yıl yapılacak. Mevcut E Tipi ve Özel Tip cezaevlerimizin tamamı oda sistemine dönüştürülmüştür. Çok sayıda ilçe cezaevleri kapatılarak sayı bugün itibariyle 428’e düşürülmüştür” dedi.
Devletin hakimiyeti sağlandı
Çalışmalar sonucunda bugün itibariyle kurumlarda devlet hakimiyetinin, olması gereken şekilde sağlandığını belirten İpek, gündeme gelen ‘yargının modernizasyonu ve cezaevi reformu’ projesi ile çalışmalara katkı sağlanması amaçlandığını dile getirdi. Model cezaevi belirlerken bir tanesinin doğuda bir tanesinin batıda olacağını belirten İpek, böylece ismi çok kötü olayların yaşandığı Uşak’ın seçildiğini söyledi. Bu cezaevinin özel ilgi ve katkıya muhtacı olduğunu dile getiren İpek, fiziki, personelin eğitilmesi, hükümlü ve tutuklulara yönelik programlar geliştirildiğini kaydetti. Hükümlülere yönelik hazırlanan programlardan ‘Öfke kontrolü’ programını pilot olarak 3 cezaevinde uyguladıklarını ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını kaydeden İpek, “Bu yıl içinde tüm kurumlarımızda programları uygulama çalışmasını başlatmış bulunuyoruz. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
AB standartlarına uyum
Törende söz alan Avrupa Konseyi Temsilcisi Leyla Kayacık, yürütülen bu programların Türkiye’nin AB standartlarına uyumunu artırmayı amaçladığını kaydetti. Projenin Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla hayata geçirildiğini kaydeden Kayacık, Elazığ’da bulunan benzeriyle birlikte Uşak E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun uluslar arası norm ve Avrupa standartlarına uygun olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.
Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu da ceza infaz sisteminin temel amacının, hükümlünün sosyalleşmesini teşvik etmek olduğunu kaydetti. Ceza ve infaz kurumlarında toplam kaliteyi amaçladıklarını belirten Çobanoğlu, tüm çalışmaların fiziksel ve zihinsel gücünü kullanarak kurumun performansını ve hizmet kalitesini artıran, takım ruhuyla hareket eden, karşılıklı güvene dayalı, zaman ve kaynakları doğru yöneten, inisiyatif kullanan, sürekli öğrenen bir yönetim felsefesinin egemen kılınmasının temel hedefleri olduğunu söyledi.
|