ABD’nin New York Times gazetesi, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi olayına adı karışan sekiz zanlının, Trabzon ve çevresinden çıktığını ve bu zanlıların, bölgede işlenen ve aşırı milliyetçilikten kaynaklanan başka suçlarla bağlantı içinde olduklarını yazdı.
Şebnem Arsu imzalı yazıda, renkli alışveriş merkezleri ve şık kafelerin varlığına rağmen, fakirlik, işsizlik, ve iş imkanlarının sınırlılığının Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi hareketli bir kent olan Trabzon’dada, özellikle gençler arasında sıkıntılara sebep olduğu iddiaları yorum şeklinde ifade ediliyor.
Karadeniz insanının dinamik, enerjik ve güçlü kahramanlık hislerine sahip olduğu görüşü aktarılan yazıda ayrıca, bölgede yaygın olan kabadayılık ve maçoluk kültürünün, Trabzon’daki gençler arasında öfkenin kaynağı olduğu öne sürülüyor. Trabzon’da eskiden yoğun Rum, Ermeni ve Abhaz nüfusunun yaşadığı belirtilen yazıda, 1920’den sonra nüfus dengelerinin Türk ve Müslümanlar lehine değiştiği ve o dönemden beri halkın güçlü milliyetçi ve dini değerlere sahip olduğu yorumu yapılıyor. Silah sahibi olmanın da şehirde onur ve kişisel cesaretin işareti olduğu belirtiliyor.
|