Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli, şikâyetçi ve tanık sıfatıyla ifadesi alınacak kişilere cep telefonu mesajı (SMS) yollayarak tebligatta bulunuyor.
Alınan bilgiye göre, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli, şikâyetçi ve şahit olarak, ifadesi alınacak ya da bilgisine başvurulacak kişilere, çağrı kağıdı yerine Kısa Mesaj Servisi(SMS) yöntemiyle mesaj göndermeye başladı. Başsavcılığın internet sitesinde de yapılan açıklamada, insanî ilişkilerin daha sık yaşandığı şirket ve kuruluşlarda SMS’in, ‘’ekonomik, hızlı, kâğıt kullanmaktan uzak ve çevreci olması’’ özellikleri nedeniyle tercih edildiği vurgulandı. Pratik ve amaca daha uygun hizmet etmekte olduğu bildirilen kısa mesaj yönteminin, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) öngördüğü bir haber verme şekli olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, Türkiye’de ilk kez Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanmaya başlandığı bildirilen kısa mesaj yöntemi öncesi, başsavcılığın soruşturma biriminde şüpheli, şikâyetçi ve şahit sıfatlarıyla ifadesi alınacak kişilerin posta ve zabıta marifetiyle çağrıldığı hatırlatıldı.
Bu yöntemle, savcıların yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde 1 Ocak 2006 ile 7 Aralık 2006 tarihleri arasında 16 bin 63 adet posta tebligatı gönderildiği ifade edilen açıklamada, bu tebligat giderlerinin yanı sıra çağrı işlemlerinde telefon giderlerinin de bulunduğu bildirildi.
Açıklamada, CMK’nın 58’nci maddesinde, ‘’Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, iş yerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur’’ hükmünün bulunduğu anımsatılarak, Türk Telekom tarafından 2006 yılı haziran ayından itibaren SMS hizmetinin verilmeye başlandığı kaydedildi.
|