|
|
|
İş dünyası endişeli |
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, bazı olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, cari açık, dış ticaret açığı ve enflasyon gibi kronik sorunların devam ettiğini belirterek, seçim yılı olan 2007 yılının herkes açısından zorlu geçeceğini, seçimlerin piyasaların nabzını yükselteceğini, bu nedenle iş dünyası olarak endişeli olduklarını söyledi.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ankara Sheraton Otelinde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı,yüzde 9,65 olan yıllık enflasyonun bir başarı olmadığını belirterek, ‘’Enflasyonda yüzde 5 hedef koyup, yüzde 9,65 ile yılı bitirenlerin ortaya çıkıp (biz başarısız olduk) diye kendilerini ifade etmeleri gerekiyor’’ dedi.
Oğuz Satıcı, 2006 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıl sermaye girişi ve ihracat rakamları gibi bazı olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, cari açık, dış ticaret açığı ve enflasyon gibi kronik sorunların devam ettiğini söyledi. 2006 yılının yaklaşık 86 milyar dolar ihracatla kapatıldığını ve son yıllarda alışılageldiği gibi bu alanda yeni rekorların kırıldığını kaydeden Satıcı, bununla birlikte ithalat oranlarının da rekorlara koştuğunu ifade etti.
Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde ithalatın bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 125 milyar dolar seviyesine çıktığını anlatan TİM Başkanı, yüksek ithalat sebebiyle ortaya çıkan dış ticaret açığının da yine kronik hale gelen cari açığa açılan en önemli pencere olduğunu söyledi.
Türkiye’nin cari açıkta da rekorlara doymadığını kaydeden Satıcı, bu kadar yüksek cari açığın ekonomide kırılganlık yarattığını ve ülkenin küresel dalgalanmalardan daha çok zarar görmesine sebep olduğunu savundu.
Geçen yıl ciddi miktarda yabancı sermayenin ülkeye çekilmesiyle cari açığın finanse edildiğini, 2007’de cari açığın finansmanında çok daha zor günlerin Türkiye’yi beklediğini ifade etti.
İhracat camiası olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2007, 2008 ve 2009’da da çalışmaya, Türkiye için değer üretmeye devam edeceklerini belirten Satıcı, bu konuda en büyük ihtiyaçlarının rekabet edebilir düzeye çıkmak olduğunu söyledi. İhracatçıları rekabetçi yapabilmek için planların, programların mutlaka ve mutlaka revize edilmesi gerektiğini kaydeden Satıcı, ‘’Biz hepimizin aynı gemide olduğumuzu biliyoruz. Fakat bazıları sadece kendi gemilerinde insanların olduğunu görüyor’’ diye konuştu.
“2007 ZORLU GEÇECEK’’
Seçim yılı olan 2007 yılının herkes açısından zorlu geçeceğini anlatan TİM Başkanı Satıcı, seçimlerin piyasaların nabzını yükselteceğini, bu nedenle iş dünyası olarak endişeli olduklarını söyledi. Son 4 yıldır yaşanan siyasi istikrarın Türkiye için fırsat olduğunu kaydeden Oğuz Satıcı, iş dünyası olarak istikrarlı zeminin devam etmesini arzu ettiklerini kaydetti.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Eximbank, Gümrük Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi ve ihracatçı birliklerinin temsilcilerinin katılımıyla başladı. Toplantıda, ihracatın sorunları ve çözüm önerileri, dış ticarete ilişkin sorunlar, gümrüklerle ilgili sorunlar, ihracatın finansmanı ve maliyetler gibi konular tartışıldı.
|
/ ANKARA
09.01.2007
|
|
|
AESOB Başkanı Barışık: Esnaf zor günler geçiriyor |
Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, 2006 yılında ‘’iflas patlaması’’ yaşandığını ve sayının 4 bin 372’i bulduğunu, son 7 yıl rakamının da 18 bin 284’e ulaştığını bildirdi.
Barışık, yazılı açıklamasında, ‘’ülke ekonomisinin can damarı ve bel kemiği’’ olarak tanımlanan esnaf ve sanatkârların zor ve sıkıntılı günler yaşadığını belirtti.
İl genelinde sicile kayıtlı 129 bin 850 esnaf ve sanatkâr bulunduğunu bildiren Barışık, 2005 yılında 3 bin 2 olan terk sayısının 2006’da 4 bin 372’e yükseldiğini, 2005’te 6 bin 676 olan yeni açılan iş yeri sayısının da 5 bin 494’e gerilediğini kaydetti. Barışık, 2001’de yaşanan ekonomik kriz döneminde bile 2 bin 191 esnafın kepenk kapattığına dikkat çekerek, yazılı açıklamasında, ‘’2006 yılında ‘iflas patlaması’ yaşandı.
Açılan iş yeri sayısındaki azalma da esnaf ve sanatkârın içinde bulunduğu kötü durumu ortaya koyuyor. Son 7 yılın rakamlarına bakıldığında da durum aynı. Toplam 18 bin 283 esnaf kepenk kapattı’’ ifadelerine yer verdi. Açıklanan iyileşmelere rağmen halen esnafın kendisine gelemediğini vurgulayan Barışık, şöyle devam etti: ‘’Her geçen gün belimiz daha da bükülmekte, sattığımızın yerine yenisini koyamamaktayız. Siftahsız eve dönüyoruz. Piyasada çarklar dönmüyor, senetler, Bağ-Kur primlerimiz ödenemiyor. Zor günler geçiriyoruz. Esnafımız, sanatkârımız adeta kan ağlıyor. Ya birikimlerimizi elden çıkarıp ticarî hayatımızı sürdürmeye çalışıyor ya da kepenklerimizi birer birer kapatıyoruz. Faizler düştü, enflasyon azaldı, ama esnafın, sanatkârın, işçinin, memurun, çiftçinin cebine giren bir şey yok.’’
Barışık, ayakta durmakta güçlük çeken esnafın aldığı krediyi ödeyemez duruma geldiğini ve icralık olduğunu da belirterek, Adana, Mersin ve Osmaniye’yi kapsayan bölgedeki 41 kooperatifteki 40 bin kayıtlı üyeye geçen yıl 100 milyon YTL civarında kredi dağıtımı yapılabildiğini, 5 kooperatifin ise kredi kullandıramadığını kaydetti.
|
/ ADANA
09.01.2007
|
|
|
Cari açık niye arttı? |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TL'deki aşırı değerlenme, sermaye ve ara malı ithalâtı, petroldeki artışlar ve özel sektör yatırımlarındaki ciddi büyümenin cari işlemler dengesini olumsuz etkilediğini söyledi.
Devlet bakanı Kürşad Tüzmen 2007 yılı ihracat hedefini 100 milyar dolar olarak açıkladı. Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 19 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü, bunu da dış ticarat sayesinde gerçekleştirdiğini söyledi. Dış ticaretin, Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) yüzde 50’sine karşılık geldiğini kaydeden Tüzmen, 2007 ihracat hedefinin ise 100 milyar dolar olduğunu söyledi.
Tüzmen, ‘’biz bunu yapabilecek güçteyiz. Bu üç haneli ihracat rakamını sizlerle Türkiye’ye kazandırmak istiyorum’’ dedi. Tüzmen ayrıca, iç talepte yaşanan yavaşlama ve enerji fiyatlarında önümüzdeki dönemde gerçekleşecek gevşeme de hesaba katıldığında, 2007 yılında dış ticaret açığının dış ticaret hacmine oranında ciddi iyileşme meydana geleceğini bildirdi. 2005 yılında yüzde 22,8 olan bu oranın, bu yıl sonunda yüzde 22’ye düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öte yandan Tüzmen, 2007 ihracat hedeflerinin 100 milyar dolar olduğunu kaydetti.
|
/ ANKARA
09.01.2007
|
|
|
Petrolde iç kaynaklar gün yüzüne çıkarılsın |
Merty Energy Petrol Arama, Eğitim Danışmanlık ve Servis Hizmetleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ongun Yoldemir, Türkiye’de petrol ve doğal gaz çalışması yapan firmaların önlerinin açılması gerektiğini belirterek, ‘’TBMM’de bekleyen yeni petrol yasa tasarısının yasalaşması lazım’’ dedi.
Yoldemir, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz politikası ile stratejisi olması gerektiğini söyledi.
Petrolde ve doğal gazda dışarıya bağımlı değil iç kaynakların araştırılarak gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ifade eden Yoldemir, doğal gaz ve petrol aramalarının oldukça yüksek maliyetli ve riskler içeren yatırımlar olduğunu, bu yatırımları yapacak, risk alabilecek bilgi ve deneyim sahibi kuruluşlara, kişilere ihtiyaç olduğunu belirtti. Türk mühendisinin, petrol ve doğal gaz konusunda, bilgi ve beceriye sahip olduğunu bildiren Yoldemir, ‘’TBMM’de bekleyen yeni petrol yasa tasarısının yasalaşması lazım. Çünkü tasarı, bu tip yatırımlara girmeyi düşünen insanların önüne açacak özelliklere sahip. Var olan petrol yasasından biraz daha iyi koşullar ortaya koyuyor. Bu tasarı 1,5-2 yıldır gündemde olmasına rağmen bir türlü yasallaşamadı. Bunun en kısa sürede yasalaşmasını bekliyoruz’’ diye konuştu.
|
/ EDİRNE
09.01.2007
|
|
|
Kayıtdışının büyüklüğü bilinmiyor |
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’de kayıtdışı ekonominin büyüklüğüyle ilgili kesin bir rakam vermenin mümkün olmadığını bildirdi.
Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Züheyir Amber’in soru önergesini cevaplayan Unakıtan, vergide kayıp-kaçağı ve ekonomide kayıtdışılığı önlemek amacıyla mutat vergi incelemelerinin yanı sıra karayolu denetimleri ve belirlenen sektörlere yönelik yoğun denetim faaliyetlerinin sürdüğünü, bu denetimler sonucu binlerce mükellefin kayıt altına alındığını belirtti.
Unakıtan, mükelleflere daha iyi hizmet verebilmek ve kayıtdışı ekonomiyle daha etkin mücadele edebilmek için Gelir İdaresinin yeniden yapılandırıldığını, kurumun teknolojik altyapısının büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Ayrıca akaryakıt pompalarına ödeme kaydedici cihaz takılması, akaryakıt dağıtım şirketlerinin depolarının on-line olarak takibe imkan sağlayan sayaçlarla teçhiz edilmesi, belli bir miktarı aşan ödemelerin bankacılık sisteminden geçirilmesi zorunluluğu getirilmesi, veri ambarı kurulması, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılması gibi bir takım idari tedbirlerle de kayıtlı ekonomiye geçiş süreci başlatılmış bulunmaktadır. Kayıtdışılığın önlenmesi için idarî ve teknolojik altyapı alanında yapılanların dışında; vergi sisteminin basitleştirilmesi, vergi oranlarının aşağıya çekilmesi, istisna ve muafiyetlerin daraltılması yönünde önemli adımlar atılmaktadır.’’
|
06e.jpg
/ ANKARA
09.01.2007
|
|
|
Hazine, bu hafta dış borç servisi yapacak |
Hazine, bu hafta 343,8 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak. Hazine haftanın en büyük dış borç geri ödemesini 338,1 milyon dolar ile 12 Ocak Cuma günü yerine getirecek.
Hazine, yarın 1 milyon dolar, 10 Ocakta 3,2 milyon dolar, 11 Ocakta 1,4 milyon dolar dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek.
Hazine, Ocak ayının ilk haftasında 88,8 milyon dolar dış borç ödemesi yapmıştı. 2002 yılında 9 milyar 567,9 milyon dolar, 2003’de 11 milyar 498,3 milyon dolar, 2004’de 11 milyar 749 milyon dolar ve 2005 yılında da 16 milyar 23,4 milyon dolar dış borç geri ödemesi yapan Hazine, bu çerçevede geçen yıl 18 milyar 7,6 milyon dolar ödeme gerçekleştirdi.
|
/ ANKARA
09.01.2007
|
|
|
Yalıtım sektörü büyüyor |
Yalıtım sektöründe faaliyet gösteren BTM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, 5 yılda 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedeflediklerini belirtti.
Yazılı açıklama yapan Ürkmez, inşaat sektörünün yüzde 20, yalıtım sektörünün ise yüzde 30-40 büyüdüğü 2006 yılında şirket olarak yüzde 50 büyüme yakaladıklarını kaydetti.Grup olarak ciroyu 82 milyon dolardan 125 milyon dolara yükselttiklerini ifade eden Ürkmez, Türk halkının su ve ısı yalıtımının önemini kavradığını vurguladı.
|
/ İZMİR
09.01.2007
|
|
|
Rusya, Avrupa'ya petrol akışını kesti |
Rusya petrollerini, Belarus üzerinden Polonya ve Almanya’ya taşıyan boru hattında dün gece petrol akışının kesildiği bildirildi.
Polonya Boru Hattı PERN’in Sözcüsü Tomasz Zakrzewski, Polonya ve Almanya’ya petrol arzı sağlayan Druzhba Boru Hattında (Belarus üzerinden Rus petrollerini Batı Avrupa’ya taşıyan hat) önceki gece akışın kesildiğini belirtti. Zakrzewksi, petrol arzının kesilme sebebini şu an için bilemediklerini, ancak öğrenmek için Belarus’a bir mektup gönderdiklerini söyledi.
Polonya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Agnieszka Gapys da, Druzhba Boru Hattında petrol akışının kesildiğini doğruladı, ancak sorunla ilgili ayrıntı vermedi. Belarus ve Rusya arasında 2006’nın son günlerinde başlayan doğal gaz krizi yeni yılın ilk günü varılan anlaşmayla çözümlenmişti. Ancak Belarus, 3 Ocak’ta Druzhba Boru Hattından geçerek, Polonya ve Batı Avrupa’ya ulaşan Rus ham petrolüne ton başına 45 dolar vergi koymayı düşündüğünü ifade etmişti.
|
/ VARŞOVA
09.01.2007
|
|
|
Vergi iadesi devam etmeli |
İstanbul Malî Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, vergi iadesi sisteminin kapsamının genişletilerek devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.
Ural, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, vergi iadesi sisteminin bu zamana kadar tam anlamıyla çalışmadığını, sistemde sınırlamaların yanında yolsuzluklar ve usulsüzlüklerin çokça konuşulup tartışıldığını kaydetti.
Özellikle en fazla gider durumundaki temizlik, aydınlatma, ısınma ve dayanıklı tüketim maddelerinin kapsam dışında tutulmasının vergi iadesinin cazibesini ortadan kaldırdığına dikkat çeken Abdülaziz Ural, bu yüzden uygulamanın dar kapsamda kaldığını vurguladı.
Halkın çoğunun bu zamana kadar vergi iadesi sisteminden hakkıyla istifade edemediğini ifade eden Ural, açıklamasında şunları kaydetti: “Vergi iadesi uygulaması, iyi düzenlenmesi durumunda vergi boyutunun önemli bir kısmını karşılayabilir. Bunun yolu özendirme ve sistemli bir uygulamadan geçiyor. Vergi iadesi uygulaması vergi hukukunda önemli bir müessesesidir. Uygulamanın kaldırılmasıyla birçok mal ve hizmet vergilendirilmeyecektir. Çünkü devlet bugün vergisinin sadece yüzde 4’ünü denetleyebilmektedir. Sistem kesinlikle kaldırılmamalı, yeni düzenlemelerle devam ettirilmelidir.’’
|
/ İSTANBUL
09.01.2007
|
|
|
Sahte fiş verene hapis cezası gelebilir |
Nevşehir Serbest Muhasebeci ve Malî Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Derviş Dırık, vergi iadesinden yararlanacak vatandaşları, sahte fiş veya fatura vermemeleri konusunda uyardı.
Dırık, yaptığı yazılı açıklamada, ücretlilerin, çalıştıkları işyerinde son kez, 2006 yılı için topladıkları fiş veya fatura belgelerini en geç 20 Ocak 2007 tarihine kadar teslim etmeleri gerektiğini hatırlattı.
Geçmiş yıllarda gerçeğe aykırı fiş ve faturalar kullanıldığının belirlendiğini ifade eden Dırık, vergi iadesi uygulamasının 2007 yılında son bulması fırsat bilinerek yanıltıcı fiş ve fatura toplanabileceğini kaydetti. Çalışanların, verecekleri fiş ve faturaların gerçekliği konusunda titizlik göstermeleri gerektiğini vurgulayan Dırık, ‘’Vatandaşlarımız topladıkları fiş veya faturaların gerçekliğin konusunda duyarlı olmalıdır. Sahte fiş veya fatura verenlere, 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası verilebilecektir’’ dedi.
|
/ NEVŞEHİR
09.01.2007
|
|
|
|