Türkiye’de ‘’Çikita’’ adı altında satılan ve yerli üreticinin en büyük sorunu olarak gördüğü ithal muz tüketiminin, ‘’azman ve şimşek’’ adı altında geliştirilen yeni türlerle önlenmesi hedefleniyor.
Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, yerli muz tüketiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi için Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) geliştirilen ‘’Azman ve Şimşek’’ isimli yeni türlerin üreticiler tarafından benimsendiğini ve üretim alanlarının giderek yaygınlaştığını söyledi.
Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz
üretimi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:’’Yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce ÇÜ Ziraat Fakültesinde, yerli türleri geliştirdi. ‘Azman ve Şimşek’ olarak adlandırılan bu türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı. İthal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken bu türler, aromasının ise kendine has olması nedeniyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur’da 1, Antalya’da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor.’’
|