|
|
|
Çiftçinin kar sevinci |
Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, akarsular ve yeraltı su kaynakları bakımından karın, son derece yararlı olduğunu belirterek, "Özellikle yüksek kesimlerdeki kar, havaların ısınması ile birlikte yavaş yavaş eriyerek, akarsuları ve yer altı su kaynaklarını besleyecektir’’ dedi.
Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, Kasım ve Aralık aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 49 gün süreyle yağış olmaması sebebiyle kuraklık tehlikesi yaşandığını söyledi.
Kepkep, geciken yağışların Ocak ayında kar şeklinde gelmesiyle, uzun zamandan beri kuraklık sebebiyle endişeli bekleyiş içerisinde olan çiftçilerin rahatladığını belirtti.
Başta hububat-bakliyat olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerde, bir önceki yıla oranla tarımsal üretimin daha az olacağını ifade eden Kepkep, Ocak ayında yağan karın, sadece kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.
Hububat-bakliyat ekili alanların tamamen suya doyduğunu anlatan Kepkep, ‘’Kasım ve Aralık aylarında beklenen yağışın olmaması, tarımda verim düşüklüğüne neden olacak. Şu anda, ekili araziler tamamen karla kaplanmış durumda. Kar, ekinlerin gelişimi açısından uygun bir ortam hazırlıyor. Toprak suya doymuş duruma. İki aydan beri endişeli olan çiftçimiz rahatladı ve en azından ürününü tamamen kaybetme tehlikesinden kurtulmuş oldu’’ diye konuştu.
Özellikle Ocak ayındaki kar yağışının, tarımsal üretimin yanı sıra su kaynakları ve hayvancılık açısından da önemli olduğuna işaret eden Kepkep, şunları söyledi: ‘’Kar, toprağın üzerini örterek, toprak altında bulunan ekinlerin büyümesi için uygun bir ortam hazırlar. Kar, havaların ısınmasına paralel olarak yavaş yavaş eriyerek, tarımsal ürünlerin ihtiyacı olan suyu adeta bir damlama sistemi ile karşılamış olur. Hububat-bakliyatın yanı sıra meyve ağaçlarına da çok yararlıdır. Özellikle, yaylalarda hayvancılık yapılan meralardaki otların gelişimi için de önemlidir.
|
/ GAZİANTEP
08.01.2007
|
|
|
İşverene mektuplu uyarı |
Maliye, çalışanların bu yıl son kez verdikleri fiş ve faturaların doğruluğunun incelenmesi için 25’den fazla işçi çalıştıran işyerlerine mektup gönderdi. Mektupta, yanıltıcı belge sunmanın bedelinin parasal cezaların yanı sıra memuriyetten men ve hapis cezası olduğu hatırlatıldı.
Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, yaptığı açıklamada, uyarı mektubunun, 95 bin 808 çalışanı bulunan ve toplam ücret ödemesi 234 milyon 682 bin 229 YTL olan 953 mükellefe gönderildiğini bildirdi.
Başkan adına Denetim Grup Müdür Vekili Fehmi Günay imzasıyla gönderilen mektupta, vergi indirimi uygulamasında ücretlilerin kendisi eşi ve çocuklarıyla ilgili eğitim, gıda, sağlık, giyim ve kira harcamalarının dikkate alınacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:’’İşverenler, yanlarında çalıştırdıkları ücretlilerin beyan ettiği fiş ve faturaların doğruluğunu takip etmekten sorumludur. Bu nedenle, işverenler, çalışanlarının haksız yere vergi indiriminden yararlanması halinde uygulanacak vergi cezasından müteselsilen sorumludurlar.’’
Mektupta, geçen yıl ücretlilerin vergi indirimine ait bildirimlerinde yapılan incelemelerde, çalışanın aldığı maaşla uyuşmayan, aile efradı için tüketilmesi ya da kullanılması mümkün olmayan yüksek miktarlı harcama faturalarına rastlandığı belirtilerek, şöyle devam edildi:’’İncelemelerde, çalışanların harcama belgelerinin bir kısmının eğitim, gıda, giyim, sağlık ve kira dışındaki harcamalardan kaynaklandığı, fiş, fatura, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi gibi yasal belgeler yerine pos cihazı çıktısı, kredi kartı ekstresi, ödeme belgesi, taksit kartı gibi geçersiz belgelere rastlandı. İncelemede, hesaplamada da hatalara rastlandı. Harcama belgeleri toplam tutarı ile bildirim üzerine yazılan toplam tutarların birbirini tutmadığı, ödeme belgesi olmayan kira kontratlarının bildirimlere eklenmiş olduğu belirlendi. Vergi iadesinden haksız yere yararlananlardan bu ücret cezasıyla birlikte geri alındı.’’
Mektubun son bölümünde, yanıltıcı belge sunmanın bedelinin parasal cezaların yanı sıra memuriyetten men ve hapis cezası olduğu hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: “2006 yılına ilişkin olarak 2007 yılında yapılacak ücretlilerde vergi indirimi ile ilgili incelemelerde sahte ya da yanıltıcı belge kullanıldığının tesbit edilmesi halinde ilgililer hakkında hapis ve memuriyetten men cezasıyla ilgili olarak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacağı ve diğer cezai müeyyidelerin uygulanacağının da bilinmesi gerekmektedir.
|
/ ADANA
08.01.2007
|
|
|
Babacan:Ne yaptığımızı iyi biliyoruz |
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ‘’Biz hükümet olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve iş dünyasının bilmediği şeyleri biliyoruz’’ dedi.
Ali Babacan, BusinessWeek Türkiye Dergisine verdiği demeçte, son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. 2007 makro hedeflerinin ulaşılabilir hedefler olduğunu ifade eden Babacan, ‘’Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Hazine ve Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte hazırladığımız planlar, 2007 için öngörülen yüzde 5’lik büyüme hedefinin gerçekçi olduğunu söylüyor. Yüzde 4’lük enflasyon hedefimizde de artı-eksi iki puanlık bir bant var. Merkez Bankasının projeksiyonu, hedefin ulaşılabilir olduğunu gösteriyor’’ dedi.
Babacan, ‘’Dışardan bakanlar bazı riskler algılayabilir ve herkesin endişeleri olabilir. Ama biz rahatız, çünkü ne yapacağımızı iyi biliyoruz’’ diye konuştu.
|
/ ANKARA
08.01.2007
|
|
|
Akaryakıt denetimi, kamu ile başlıyor |
Yeni yıldan itibaren uygulamaya konulan ve kaçak ile kalitesiz akaryakıtın dolaşımını önlemek amacıyla piyasaya sunulan akaryakıta konulan ulusal markerin denetimi başlıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları tarafından dağıtım şirketlerinden ihaleyle yüklü miktarda alınan akaryakıtın içerisinde ulusal marker olup olmadığını denetlemeye hazırlanıyor. TÜBİTAK tarafından TÜPRAŞ rafinerileri ve dağıtım şirketlerine teslim edilen akaryakıt miktarı 12 bin tona yaklaşırken, ulusal markerin akaryakıta katılıp katılmadığının denetimi uygulama açısından önem taşıyor.
EPDK Başkanı Yusuf Günay konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, TÜPRAŞ’ın tüm rafinerilerinden ulusal markerin işaretlenerek piyasaya sunulduğunu, dağıtım şirketlerine de satış projeksiyonları çerçevesinde marker teslimatlarının yapıldığını bildirdi. Uygulamanın başladığı ilk gün TÜPRAŞ’ın Kırıkkale rafinerisinde akaryakıta ulusal marker enjeksiyonu ile ilgili sıkıntı yaşandığını belirten Günay, ancak EPDK ve TÜBİTAK’tan ilgili personelin hem Kırıkkale hem İzmit rafinerilerine giderek TÜPRAŞ yetkilileriyle ile birlikte sorunu giderdiklerini ifade etti.
|
/ ANKARA
08.01.2007
|
|
|
Hububat fiyatları son 10 yılın zirvesinde |
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ‘Gıda Durumu’ raporuna göre, hububat fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Alınan bilgiye göre, FAO, 2006’nın gıda ile ilgili son raporu olan ‘Gıda Durumu’ raporunu yayınladı. Bu rapora göre, 2006 yılı dünya buğday üretimi, 2005’e göre yaklaşık 33 milyon ton düşük (yüzde 5.3) olarak, yaklaşık 592 milyon ton düzeyinde bekleniyor.Söz konusu raporda, iri taneli hububatlar için 2006 dünya üretiminin ise 2005’ten yüzde 2,1 düzeyinde düşük olarak, 981 milyon ton civarında beklendiği belirtiliyor.
Hububat fiyatlarının, özellikle buğday ve mısır için son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığının vurgulandığı raporda, bu yükselmenin önemli üretici ülkelerdeki zayıf rekoltelerin ve biyolojik yakıt üretimi için hızla artan talebin etkili olduğunu kaydediliyor. Raporda, özellikle etil alkol için olmak üzere endüstriyel kullanımın büyümeye devam etmesi durumunda fiyatların mevcut yüksek düzeyinden geriye dönmesinin zor olduğunu belirtiliyor.
|
/ KONYA
08.01.2007
|
|
|
Çiftçiye gübre ve mazot desteği |
Devlet, çiftçiye dekar başına 1,8 ile 5,4 YTL arasında mazot desteği, 1,43 ile 3 YTL arasında da kimyevi gübre desteği verecek.
Bakanlar Kurulunun konuyla ilgili ‘’Tarımsal Faaliyette Kullanılan Mazot ve Kimyevi Gübre İçin Çiftçilere Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Kararı’’ dünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kararnameye göre, çiftçi başına desteklenecek toplam arazi miktarı 500 dekarla sınırlı olacak. Mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemeleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerince Çiftçi Kayıt Sistemindeki 2006 yılı Doğrudan Gelir Desteği ödemesi kayıtlarına göre oluşturulacak icmaller üzerinden doğrudan çiftçilere, Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.Mazot ve kimyevi gübre desteğinin finansmanı da bütçenin ilgili harcama kaleminden karşılanacak.
|
/ ANKARA
08.01.2007
|
|
|
Otomotivde yerli malı kullanın çağrısı |
Ege Otomotiv Derneği Genel Sekreteri Kasım Gündüz, cari açığın ekonomi üzerinde meydana getirdiği olumsuzluğun ortadan kaldırılması için yerli malı kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, otomotiv yan sanayi ürünlerinde de başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm alıcılara yerli ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulundu.
Gündüz, yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada ülkelerin, ekonomilerini kalkındırmak amacıyla dış ticaret açıklarını ve ithalatını en aza indirmek için çeşitli önlemler aldıklarını ifade etti. Türkiye’de de herkesin üzerine düşeni yapması ve yerli malı kullanımına önem vermesi gerektiğini dile getiren Gündüz, cari açığın Türkiye için giderek artan bir tehdit hale geldiğine dikkati çekti. Gündüz, bunun karşısında gıda, tekstil, deri gibi sektörlerde yerli malı ürünlerin tüketiminin teşvik edilmeye çalışıldığını hatırlatarak, otomotiv sektöründe de yerli malının öncelikle tercih edilebileceğini belirtti.
|
/ İZMİR
08.01.2007
|
|
|
Mobilyacılar zirve hazırlığında |
İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, 18. Modeko İzmir Mobilya Fuarının sektörün zirvesi niteliğinde olacağını belirtti.
İzmir Mobilyacılar Odası işbirliği ile Efor Fuarcılık tarafından bu yıl 18. kez düzenlenecek Modeko 2007 İzmir Mobilya Fuarı için mobilya sektörünün hazırlıkları sürüyor. 11-15 Nisan tarihlerinde açık kalacak fuarda yaklaşık 200 katılımcı firmanın stand açacağı, yurt içi ve yurt dışından önemli alım heyetlerinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor.
İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Mustafa Kara, İzmir’de 18’nci kez düzenlenecek fuarın sektörün zirvesi niteliğinde olacağını kaydetti. Sektörün ileri gelen firma temsilcileri ve fuarı düzenleyen Efor Fuarcılık yetkililerinin katıldığı toplantıda önemli kararlar aldıklarını kaydeden Kara, fuara katılmayacak firmaların pişman olacağını savundu
|
/ İZMİR
08.01.2007
|
|
|
İran'dan doğalgaz akmaya başladı |
İran’dan dün sabahtan itibaren doğal gaz akışının yeniden başladığı öğrenildi. İran öğle saatlerine kadar yaklaşık 3.5 milyon metreküp gaz verdi.
İran, kış şartları nedeniyle iç talebi karşılayamamasını gerekçe göstererek Türkiye’ye günlük yaklaşık 27 milyon metre küp civarında verdiği doğal gazı Aralık ayı başlarından itibaren kısmaya başlamış, 3 Ocak 2007 tarihinde de tamamen kesmişti.
Alınan bilgiye göre, dün sabah saatlerinden itibaren Türkiye’ye doğal gazı tekrar akıtmaya başlayan İran’ın öğle saatlerine kadar yaklaşık 3,5 milyon metre küp gaz verdiği belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, İran’ın Türkiye’ye verdiği doğal gaz miktarının daha da artacağını bildirdiler.
|
/ ANKARA
08.01.2007
|
|
|
Güneye ulaşım süresi kısalacak |
‘’Ölüm yolu’’ olarak tanımlanan Pozantı-Ulukışla arasında, ödenek sorunu olmaması durumunda 2008 sonunda bitmesi planlanan otoyol, Adana-Ankara, Adana-Niğde arasını yaklaşık bir saat kısaltacak
Kara yolları 5. Bölge Müdür Yardımcısı Turgut Aydın, yaptığı açıklamada, yapımına 1998 yılında başlanan Pozantı-Ankara otoyolunun bir bölümünün, yapılan duble yollar nedeniyle iptal edildiğini ve 54 kilometre uzunluğundaki Pozantı-Ulukışla otoyolu olarak yapımının sürdüğünü kaydetti.
Söz konusu yolun, sık sık kazaların yaşanması nedeniyle ‘’ölüm yolu ‘’ olarak adlandırıldığını belirten Aydın, ‘’Bir bölümü Toros Dağları’nı aşan, yokuşlu, virajlı ve sisli olan yolda her yıl onlarca kaza meydana gelmekte ve çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte. Özellikle, İstanbul ve Ankara’dan gelen ve yorgun durumda olan sürücüler için daha büyük tehlike oluşmakta. Çok daha güvenli ve konforlu olan otoyolun hizmete girmesiyle, kaza oranlarının sıfıra yaklaşmasını umuyoruz’’ diye konuştu.
Aydın, Pozantı-Çiftehan, Çiftehan-Emirlik ve Emirlik-Kemerhisar olmak üzere 3 kısım halinde yürütülen ve 24 viyadük, 8 tünel, 16 alt geçit, 2 üst geçit, 2 kavşak köprüsü ve 17 adet istinat duvarı içeren yolun yapım çalışmalarında, bugüne kadar toplam 367 milyon 564 bin dolar harcandığını belirtti.
|
/ ADANA
08.01.2007
|
|
|
“Çikita” muza rakip |
Türkiye’de ‘’Çikita’’ adı altında satılan ve yerli üreticinin en büyük sorunu olarak gördüğü ithal muz tüketiminin, ‘’azman ve şimşek’’ adı altında geliştirilen yeni türlerle önlenmesi hedefleniyor.
Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin muz üretiminin tamamını karşılayan Akdeniz bölgesinde, yerli muz tüketiminin artırılması ve ithalatın önlenmesi için Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) geliştirilen ‘’Azman ve Şimşek’’ isimli yeni türlerin üreticiler tarafından benimsendiğini ve üretim alanlarının giderek yaygınlaştığını söyledi.
Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz
üretimi yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:’’Yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlattığımız çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce ÇÜ Ziraat Fakültesinde, yerli türleri geliştirdi. ‘Azman ve Şimşek’ olarak adlandırılan bu türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı. İthal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken bu türler, aromasının ise kendine has olması nedeniyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur’da 1, Antalya’da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor.’’
|
/ ANAMUR
08.01.2007
|
|
|
|