Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, akarsular ve yeraltı su kaynakları bakımından karın, son derece yararlı olduğunu belirterek, "Özellikle yüksek kesimlerdeki kar, havaların ısınması ile birlikte yavaş yavaş eriyerek, akarsuları ve yer altı su kaynaklarını besleyecektir’’ dedi.
Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, Kasım ve Aralık aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 49 gün süreyle yağış olmaması sebebiyle kuraklık tehlikesi yaşandığını söyledi.
Kepkep, geciken yağışların Ocak ayında kar şeklinde gelmesiyle, uzun zamandan beri kuraklık sebebiyle endişeli bekleyiş içerisinde olan çiftçilerin rahatladığını belirtti.
Başta hububat-bakliyat olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerde, bir önceki yıla oranla tarımsal üretimin daha az olacağını ifade eden Kepkep, Ocak ayında yağan karın, sadece kuraklık tehlikesini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.
Hububat-bakliyat ekili alanların tamamen suya doyduğunu anlatan Kepkep, ‘’Kasım ve Aralık aylarında beklenen yağışın olmaması, tarımda verim düşüklüğüne neden olacak. Şu anda, ekili araziler tamamen karla kaplanmış durumda. Kar, ekinlerin gelişimi açısından uygun bir ortam hazırlıyor. Toprak suya doymuş duruma. İki aydan beri endişeli olan çiftçimiz rahatladı ve en azından ürününü tamamen kaybetme tehlikesinden kurtulmuş oldu’’ diye konuştu.
Özellikle Ocak ayındaki kar yağışının, tarımsal üretimin yanı sıra su kaynakları ve hayvancılık açısından da önemli olduğuna işaret eden Kepkep, şunları söyledi: ‘’Kar, toprağın üzerini örterek, toprak altında bulunan ekinlerin büyümesi için uygun bir ortam hazırlar. Kar, havaların ısınmasına paralel olarak yavaş yavaş eriyerek, tarımsal ürünlerin ihtiyacı olan suyu adeta bir damlama sistemi ile karşılamış olur. Hububat-bakliyatın yanı sıra meyve ağaçlarına da çok yararlıdır. Özellikle, yaylalarda hayvancılık yapılan meralardaki otların gelişimi için de önemlidir.
|