Avrupalı Türklerin Avrupa Birliği (AB) Gayri Safi Yurtiçin Hasılasına (GSYİH) katkıları 80,7 milyar euro. Bu rakam 8 AB ülkesinin GSYİH´larından daha yüksek.
Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Uygulamalı Projeler Bölüm Başkanı Yunus Ulusoy tarafından hazırlanan “AB Ülkelerinde Çalışan Türklerin AB-GSYİH´sına Katkıları” başlıklı raporun sonuçlarına göre, AB sınırları içerisinde yaşayan 4,1 milyon Türk kökenli göçmenin birlik bütçesine toplam katkıları 80.7 milyar euroya ulaşıyor. Türk göçmenlerin AB ekonomisine toplam katkıları 6 Birlik üyesi ülke Estonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Slovenya ve Slovakya´nın birlik bütçesine katkılarının üzerine çıkıyor.
TÜRKLERİN, ALMAN EKONOMİSİNE
KATKISI 53,4 MİLYAR EURO
Türklerin, AB GSYİH´sına ülke bazında katkıları dikkate alındığında 53,4 milyar euro ile Almanya’da yaşayan Türkler ilk sırada yer alıyor. Bunu 8,1 milyar euro ile Hollanda izlerken, 7,5 milyar euroluk katkıda bulunan Hollandalı Türkler 3. sırada yer alıyor.
NÜFUSA GÖRE ALINAN PAY DÜŞÜK
AB´deki toplam Türk nüfusun çalışan 1,37 milyonluk bölümü Birlik içerisinde tüm çalışanların yüzde 0,69´unu teşkil ediyor. Türklerin Birlik içerisinde toplam nüfusları yaklaşık yüzde 1´e tekabül etmesine karşın, GSYİH´dan aldıkları toplam pay yüzde 0,75 düzeyinde. Bunun anlamı AB-15 ülkelerinde 27 bin 600 euro olan kişi başına GSYİH oranının Türkler arasında 19 bin 700 euro olduğu. AB-25 ülkelerinin kişi başına ortalama GSYİH rakamı ise 24 bin 500 euro seviyesinde. Buna karşın Türkler 12 AB ülkesinden daha yüksek bir refah seviyesine sahip. Çek Cumhuriyeti, Estonya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Potekiz, Slovenya ve Slovakya´nın kişi başına GSYİH rakamları Avrupalı Türklerin gerisinde.
TÜRKLER, TÜKETİCİ OLARAK DA
AB İÇİN VAZGEÇİLMEZ
Rakamları değerlendiren TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, “Türkler, AB ekonomisinden kopmuş, otonom ve dolayısıyla kapalı bir ekonomi oluşturmamakta, aksine çalışan Türklerin ezici çoğunluğu, yaşadıkları ülke işletmelerinde çalışıp, yine bu işletmelerin ürünlerini tüketmektedir. Türklerin yalnız üretici güç olarak değil, aynı zamanda tüketici olarak varlıkları, AB’deki iç talebe satın alma gücleri oranında yansımaktadır. Mevcut ekonomik bütünleşme Türkleri Avrupa ekonomileri için vazgeçilmez kılmaktadır” dedi.
|