Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Kurban Bayramı dolayısıyla kırmızı et tüketiminde önemli artış olduğuna dikkat çekerek, özellikle kroner kalp hastası ve yüksek tansiyonu olanların dikkatli olması gerektiğini belirtti.
"Kurban Bayramı kırmızı et tüketiminin çok olacağı günler demektir" diyen Dr. Dinççağ, "Özellikle kroner kalp hastası 40 yaşın üzerinde, az hareket eden, yüksek tansiyonlu erkeklerin kalp krizi açısından dikkat etmeleri gerekir. İç yağı ve fazla yağlı kırmızı et tüketimi kroner kalp hastalıkları yönünden zararlıdır. Kroner kalp hastalıklarından ölüm, dünyada birinci sıradadır. Kroner kalp hastalıkları önlenebilir hastalıklardandır. Bu bakımdan dünyada bu hastalıklardan korunmak için eğitim programları hazırlanmakta ve halk eğitilmektedir. Özellikle tereyağı kullanımı, iç yağ tüketimi ve fazla miktarda yağlı kırmızı et kroner kalp hastalığına yol açar" diye konuştu.
Yağlı kırmızı etin kızartılarak yenilmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. İç yağı kullanılmamalıdır. Yüksek tansiyon hastaları bu yasaklara uymalı, sıklıkla kolesterol, LDL kolesterol, trigiliserid ölçümlerini yaptırmalıdır. Egzersiz programı uygulanmalı ve haftada en az 2-3 gün, 40 dakika yürüyüş veya tenis oynamak, yüzme veya bisiklete binme gibi egzersiz uygulanmalıdır. Kalori kısıtlaması yapılmalı, kilo alınmamalıdır. Ailede şeker hastalığı öyküsü varsa tokluk kan şekeri bakılarak gizli şeker hastalığı araştırılmalıdır. Kurban Bayramı, ağız tadına sağlığın feda edilmediği günler olmalıdır" şeklinde konuştu.
|