Yeni sistemle nüfus sayımı, bu aydan itibaren kapsamı genişleyerek tüm Türkiye çapında sürecek, bunun ardından günlük 800 bin-1 milyon kişi arasında sisteme veri girişi olacak.
Özellikle oy taşıma ve belediyelerin alacakları pay sebebiyle bundan önceki sayımlarda yaşanan nüfus kaymaları konusunda vatandaşı uyaran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, bu sayımın, öncekilerden farklı olduğuna dikkat çekti. Sayım sırasında, sayım formlarının hanehalkı reisleri tarafından imzalanacağını ve bu adreslerin bundan sonraki tüm resmî işlemlerde kabul görecek adres olduğunu hatırlatan Demir, yalan beyanda bulunanlara 2 bin 367 YTL’ye kadar para cezası verilebileceğini kaydetti.
‘’Adrese dayalı’’ yeni sistemle nüfus sayımı çalışmaları Nevşehir’de sona ererken, Sinop, Karabük, Niğde, Çankırı, Kırşehir ve Aksaray’da tamamlanmak üzere. Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan bilgiye göre, Kasım ayında başlayan çalışmalar kapsamında şu ana kadar köylerin yüzde 97,5’inde numaralama işlemi bitti ve 20 bine yakın köyün sayımı tamamlandı. 28 ‘il merkezinde’ sayım sürerken, 776 ilçenin 539’unda da sayım çalışmalarına başlandı. Ayrıca şu ana kadar 45 ilde elde edilen sayım sonuçları sisteme kaydedilmeye başlanırken, 22 Aralık 2007 gününe kadar 1 milyon 597 bin kişi kayda girdi, bu vatandaşların adres bilgileriyle TC Kimlik numarası eşleştirildi.
Sayımı devam eden bölgelerde bir yandan da sisteme veri girişleri aralıksız devam ederken, bu aydan (Ocak) itibaren tüm Türkiye çapında sayım başlayacak.
Sayıma gelen görevlilerin evin boş olup olmadığını kontrol edeceğini ifade eden TÜİK Başkanı Ömer Demir, dairenin boş olduğunun tesbiti için apartman yöneticilerine ve muhtarlığa da gidileceğini anlattı. Nüfus sayım formlarında her adresin barkodu yer alacağı için boş dairelerin tutanakla tesbit edileceğini belirten Demir, ‘’Şikayet ve aykırı beyan su veya elektrik faturalarına bakılması gibi yöntemlerle kolayca tesbit edilebilecek’’ dedi.
Nüfus sayımından sonraki iki yılda artık resmî dairelere verilen adreslerin değil sayım sırasında belirtilen adresin kuruluşlar tarafından resmî olarak esas alınacağına dikkat çeken Demir, şöyle devam etti: “Örneğin kişi, vergi dairesine Ankara’da oturduğu adresi vermiş, ancak kendisini memleketine kaydettirmiş. Bu durumda kendisine yapılacak bildirim, bundan önce Ankara adresini vermiş olsa dahi memleketine gidecek ve tebligat yapılmış sayılacak. Bu durumda vatandaş hemen haberi olmayacağı için cezalı duruma düşebilecek’’ diye konuştu.
EVİNDE OLMAYANA RANDEVU
Öte yandan Demir’in verdiği bilgiye göre, evinde bulunmayan vatandaş için görevliler kapıya randevu notu bırakacak, özellikle çalışanlar için akşam ya da hafta sonlarına randevu verilebilecek. Tüm bunların yapılması durumunda bile kişilere ulaşılamaması halinde imza karşılığında formlar apartman yöneticilerine de verilebilecek. Haziran 2007’ye kadar kendisine ulaşılamayan vatandaşların, bağlı bulundukları muhtarlığa ya da TÜİK’e başvurması gerekecek.
|