International Herald Tribune gazetesi, AB’nin Kıbrıs sorununu çarptırdığını, bu sorun esasen hukukî değil, siyasî bir sorun olduğunu belirterek “Avrupalı liderler, çıkmaza son vermek için Rumlara baskı yapmalıydı ve bir çözüm bulmak için Türkiye ile birlikte çalışmalıydı” diye yazdı.
Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs ve Türkiye’nin barışçıl bir biçimde AB’ye katılmalarından önce adayı birleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarının yaygın bir biçimde kabul edildiğini kaydeden gazete, buna karşın Rumların Annan Planı’nı reddettiklerine dikkat çekti. Gazete şu değerlendirmesini yaptı: “Bu Türkiye, çok zor bir durumda bıraktı. Diğer Avrupalı liderler, çıkmaza son vermek için Rumlara baskı yapmalıydı ve bir çözüm bulmak için Türkiye ile birlikte çalışmalıydı. Bunun yerine bazıları, açmazı Türkiye’nin AB’ye girişini baltalamak için bir bahane olarak kullanıyorlar. Türkiye karşıtlığı, Avrupa’nın hoşgörü ve siyasî uzlaşma değerleri açısından bir başarısızlık. Aynı zamanda Avrupalıların kendi çıkarlarını görememe başarısızlığıdır.” Gazete, Türkiye’nin Irak ve Orta Asya enerji kaynakları için taşıdığı öneme dikkat çekerken “Avrupalıların kendi çıkarlarını görememesi başarısızlık” diye yazdı. Avrupalıların Türkiye konusunda olumsuz bir tutum takınarak kendi çıkarlarını göremediği belirtildi.
International Herald Tribune gazetesi, AB’nin Kıbrıs sorununu çarptırdığını, bu sorun esasen hukukî değil, siyasî bir sorun olduğunu belirtti.
Gazete, Türkiye’nin Irak ve Orta Asya enerji kaynakları için taşıdığı öneme dikkat çekerken “Avrupalıların kendi çıkarlarını görememesi başarısızlık” diye yazdı. Paris’te İngilizce olarak yayınlanan prestijli International Herald Tribune gazetesi, “Türkiye’nin Yolundaki Engeller” başlıklı analizinde AB’nin 8 müzakere başlığını askıya almasının bir sürpriz gibi gelmediğini belirtti.
Sorun meydana getiren unsurun Kıbrıs olduğunu, Kıbrıs’ın uzun bir süreden beri Türkiye’nin AB hedefini zedelemekle tehdit ettiğini yazdı.
|