Yüksek tansiyon ve kolesterolü olan hastaları Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda uyaran uzmanlar, yağsız kırmızı etten az miktarda günde bir öğün tüketilmesini ve normal zamanlardaki hareketliliğin en az iki katına çıkartılmasını tavsiye ediyor.
Bursa Çekirge Kalp Hastahanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Şan, kurban bayramında aşırı et tüketimi olduğuna dikkat çekerek, yüksek tansiyonu ve kolesterolü olan insanların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Dünyada ölümlerin en önemli sebebinin kalp krizi olduğunu hatırlatan Şan, şunları kaydetti: “Hayvansal gıdalar yüksek kolesterol ve kalp hastaları için büyük tehlikedir. Bu tür rahatsızlığı bulunanların özellikle günde sadece bir öğün et yemeleri, yağsız eti haşlama olarak tercih etmeleri büyük önem arz ediyor. Aynı şekilde kanda dolaşan yağ maddesi olan kolesterolü yüksek olanlarında bayramda ikram edilen et ve tatlılardan uzak durmaları gerekiyor. Bayram münasebetiyle bu tür ikramlar kabul edilirse, günde 1 öğün olmalı ve hastalar mutlaka günlük aktivite miktarlarının iki katından daha fazla fizikî hareketlilik yapmalıdır.”
Tatlıya dikkat
Şerbetli tatlı yerine meyve veya sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini anlatan Şan, “Kolesterolü 200’ün üzerinde yüksek olanların hayvansal gıdaları azaltmaları, hekime danışarak diyetlerini ve ilâç kullanımı düzenli hale getirmeleri gerekmektedir. Kalp ve damar hastalıklarıyla alâkalı bu kritik dönemde hastaların veya hastalığa namzet olanların çok dikkatli hareket etmelerinde büyük faydalar vardır. Ayrıca vatandaşlarımızın her türlü göğüs ağrısını çok ciddi şekilde dikkate alarak hekime gözükmelerini tavsiye ediyoruz. Batma, yanma hissi varsa, bu ağrının, bir kalp fonksiyon bozukluğundan mı, akciğer, karaciğer rahatsızlığından mı, üşütme ve kas ağrısı mı buna ancak hekim karar verir ve ilgili birime yönlendirir.” diye konuştu.
Sigara konusunda da uyarılarda bulunan Şan, şöyle devam etti: “Her yıl ülkemizde 100 bin kişi erken yaşta sigaranın kurbanı olmaktadır. Kısacası her 5 dakikada Türkiye’de 1 kişi sigara yüzünden ölmektedir. Bu hızla sigara tüketimi devam ederse ölüm sayısı 20 yıl içinde yılda 250 bin kişiye çıkacaktır. Ülkemizde bir paket sigaranın satış fiyatı ortalama 1 dolar seviyesindedir. Türkiye’de yılda 15 milyar dolarlık sigara tüketilmekte olup, bu bütçe Sağlık Bakanlığı bütçesinin tam 5 katına karşılık gelmektedir. Sigara içmek için ayrılan parayı sağlığımızı korumak adına kullansak, çok önemli bir koruyucu hekimlik imkânı ortaya çıkabilir.”
|