Yüksek Seçim Kurulunun TC Kimlik Numarası esasına göre oy kullanılmasını içeren yeni sistemi uyarınca, seçmen listeleri, bilgi güncelleme amacıyla muhtarlıklarda askıya çıkarıldı.Listeler, 1 Mart 2007 tarihine kadar askıda kalacak.
YSK, bundan sonraki seçimlerde mükerrer oy, seçmen kaydırma gibi sorunların önüne geçmek, parmak boyama işlemine son vermek amacıyla Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü oluşturarak seçim hazırlıklarına başladı.
YSK’nın geçen ay aldığı karar ve yayımladığı genelge uyarınca, yeni oy kullanma sistemi için öncelikle sağlıklı bir seçmen kütüğü oluşturulacak.
Bu amaçla, seçim takvimi başlamamış olmasına rağmen, seçmen listeleri, bilgilerin güncellenmesi amacıyla bugün muhtarlıklarda askıya çıkarıldı. Listeler, 1 Mart 2007 tarihine kadar askıda kalacak.28 Mart 2004 yerel seçimlerinde kesinleşen sandık seçmen listeleri, ‘’muhtarlık bölgesi askı listesi’’ olarak askıya çıkarıldı. Seçmen kayıtlarındaki düzeltmeler, yeni hazırlanan ‘’yeni kayıt ve değişiklik formu’’na yazılacak. Seçmen kimlik ve ikametgah bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası altında toplanacak ve seçimle ilgili işlemler kimlik numarası esas alınarak yapılacak.
Son yerel seçimlerde ya da daha sonra yapılan seçimlerde listelere yazılmayanlar, 1 Mart 2007 tarihi itibariyle 18 yaşını dolduranlar, başka listede yazılı olmasına karşın, sürekli oturmak amacıyla listenin çıkarıldığı seçim bölgesine taşınanlar, TC Kimlik Numarası bulunmayanlar, bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklik bulunanlar, askerlikten terhis olanlardan listelerde kaydı olmayanlar, bu süre içinde muhtarlıklara başvuracak.
YSK genelgesine göre, muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde, muhtarlık, polis veya jandarma araştırması sonucunda o bölgede oturmadığı anlaşılan seçmenlerle MERNİS veri tabanında kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıtları, ilçe seçim kurulu başkanının kararı üzerine dondurulacak. Kamu hizmetlerinden men edilenlerin durumları ve yasaklılık süreleri seçmen kaydına işlenecek.
Özürlülerin daha rahat koşullarda oy kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla, durumları seçmen listelerine not edilecek. Genel seçimlerin süresinde yapılması halinde resmi seçim takvimi 20 Temmuzda başlayacak.
ERDOĞAN, ÇANKAYA İÇİN
SİYASİ TARİHİ İNCELETİYOR
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tartışmaları siyaseti ısıtırken, Başbakan Erdoğan, geçmişte parti genel başkanlığı, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış siyasilerin söylemlerini, siyasî üslûplarını, politika hayatlarını ve bu süreçte geçirdikleri eleştiri ve tepkileri incelemeye aldırdı. Erdoğan’ın, Süleyman Demirel ve Turgut Özal’la ilgili araştırmaların ön plana çıkarılmasını istediği öğrenildi.
AKP Grubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine, Türkiye’nin çok partili döneme geçtiği 1946 yılından beri gerçekleşen genel ve erken seçimlerde siyasî liderlerin meydanlarda söylediği söylemleri incelettiriyor. Aydın Menderes’ten İsmet İnönü’ye, Alparslan Türkeş’ten Necmettin Erbakan’a, Süleyman Demirel’den Turgut Özal’a kadar birçok siyasî liderin söylemleri büyük bir titizlikle arşivleniyor. Edinilen bilgilere göre, çalışma, “Siyasilerin söylemleri”, “hükümetlerin bütçe görüşmeleri” ve bu konularla ilgili akademisyenlerin yaptığı tezler” başlıkları altında gerçekleştiriliyor. Çalışma kapsamında 1946’dan bu yana genel ve erken seçimlerde siyasi liderlerin meydanlarda söylediği söylemler gazete arşivlerinden çıkarılıyor.
|