Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’de afet kültürüyle dayanışma kültürünün karıştırıldığını belirterek, Türk insanında çok güzel bir dayanışma kültürünün olduğunu ama afet kültürünün olmadığını söyledi.
Özellikle yöneticilerin “Biz depreme hazırız” şeklinde beyanlarından rahatsızlık duyduğunu aktaran Ersoy, afet kültürünün çok farklı olduğunu ve Türkiye’yi kurtaran gerçeğin dayanışma kültürü olduğunu kaydetti. Eğitim boyutunun teknoloji boyutundan daha önemli olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Eğer bizim gibi 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin insanlarını tsunami konusunda bilgilendirirseniz, can kaybı olmayabilir “ dedi.
Niğde Üniversitesi Rektörlüğü’nün düzenlediği “ Deprem ve Tsunami “ konulu konferansa katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Derbent Kültür Merkezi salonunda önemli açıklamalarda bulundu. Konferans, katılımcılarda etkileyici bir izlenim bırakan slayt gösterisiyle başladı. Gösterimin ardından mikrofona geçen Ersoy, küresel iklim değişikliklerinin altını çizdi. Ersoy, 2005 yılının afetler yılı olduğunu belirterek, 2004 yılında tsunami olduğunu, akabinde 3 ay sonra tsunami oluşturan bir depremin daha meydana geldiğini bildirdi. Kuş gribi, Katrina Kasırgası gibi âfetlerde de artışın olduğunu söyleyen Ersoy, bu bakımdan bütün dünyanın doğal afetlere, küresel iklim değişimlerinde ısınmaya ve soğumaya odaklandığını ifade etti.
|