İsveç Çevre Partisi milletvekili Mehmet Kaplan, “İsrail’in Filistin’de düşük ölçüde etnik temizlik yaptığını” söyledi.
İsveçli altı partiden milletvekilleri geçen hafta Filistin’de temaslarda bulundu. Heyette yer alan milletvekili Kaplan, temaslarını A.A muhabirine değerlendirdi. Filistinli bakanlar, İsrailli parlamenterler, yetkililer ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşen Kaplan, “Filistin’de gördüklerinden sonra durumun düzeleceği yönündeki umudunu kaybettiğini” söyledi.
“İktidarda bulunan Hamas’ın İsrail devletini tanımaya hazır olduğu” görüşünü savunan Kaplan, “Hamas yöneticileri İsrail’i tanıyabileceklerini bize söylediler.
Ama hangi sınırları tanıyacağız diye soruyorlar. 1967 yılındaki sınırları tanımaya hazırlar. Fakat Filistinliler, İsrail’in 1967 sınırlarını ihlâl ederek, sürekli genişleme peşinde olmasından şikayetçiler. İsrail’e karşı saldırıların durdurulması ile ilgili taleplere de cevap veren Hamas görevlileri, Filistin topraklarının ve halkın işgal altında olduğunu belirtiyorlar ve bu durumda kendilerini savunduklarını anlatıyorlar” dedi. “Hamas’ın parti tüzüğünde yer alan ‘İsrail’in yok edilmesiyle’ ilgili görüşleri de Hamaslı yetkililerin cevaplandırdığını” ifade eden Kaplan, “Hamaslı hükümet yetkilileri, kendilerinin siyasî bir mücadele verdiğini, silahlı mücadele verenlerin de bulunduğunu, ancak yaşanan ortam nedeniyle bunun da doğal karşılanması gerektiğini bize söylediler” diye konuştu.
Gazze dışında bölgede her yeri gezdiklerini anlatan Türk kökenli milletvekili Kaplan, “Kudüs Valisi ile görüşmemizde, vali bize ‘Kudüs’te Filistinli yok Araplar var’ dedi. Filistin varlığı inkar ediliyor. Ayrıca burada da İsrailli görevliler, Filistinlilerden vergi topluyor, fakat Filistin mahallelerine hizmet götürmüyor. Yani Filistinliler ödedikleri vergilerin karşılığını alamıyor. Vergisini ödemeyen bir Filistinlinin Kudüs’te yaşama hakkının elinden alındığını bize vali söyledi” dedi.
Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Filistin’de Osmanlı, İsrail ve Filistin kanunları yürürlükte. Bazı yerlere Filistinliler giremiyor. Halen yürürlükte olan Osmanlı kanununa göre de 3 yıl süre ile toprağını işleyemeyen Filistinli, toprağı üzerindeki hakkını kaybediyor. Bu topraklara da Rusya’dan ya da doğu Avrupa’dan Yahudiler gelip yerleşiyor.
Kimse de bir şey diyemiyor.” “Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği iki devletli toplumun bölgede bulunmadığını” kaydeden, Kaplan, “Gazze, Doğu Kudüs, Güneybatı ve Kuzeybatı Şeria’da yaşayanların yerlerinden ayrılıp birbirlerine gitmeleri yasak. İnsanlar büyük bir imkânsızlığın içinde. Filistinliler, ‘Dünya bize sırtını çevirdi’ görüşünde. Filistin halkı daha önceki El Fetih hükümetinin yolsuzluklarından bıktığı için Hamaslı politikacılara oy vermiş. Ama şu anda bütün Filistin halkı Hamas’ın destekçisi olmuş” diye konuştu.
“Bir haftalık Filistin ziyaretinden sonra İsraillilerin Filistin’de düşük ölçüde etnik temizlik yöntemini kullandığı izlenimi edindiğini” anlatan Kaplan, “Durumun düzeleceği yönünde bir umut da göremedim” dedi.
Filistin’de temaslarda bulunan İsveç parlamento heyetinde Kaplan’ın yanı sıra Sosyal Demokrat Parti, Liberal Halk Parti, Merkez Parti, Sol Parti ve Hristiyan Demokrat Parti’den birer milletvekili yer aldı.
|