Türkiye’nin birbirinden emsalsiz kültür varlıkları, görüntüleriyle birlikte dijital ortama aktarılacak. Proje için Topkapı Sarayı Müzesi ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi pilot müze seçildi. Türkiye’nin birbirinden emsalsiz kültür varlıkları, görüntüleriyle birlikte dijital ortama aktarılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı proje için Topkapı Sarayı Müzesi ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi pilot müze seçildi. Proje kapsamında, müzelerdeki taşınır kültür varlıklarına ait envanter bilgileri dijital ortama aktarılacak.
Bu projeyle müzelerde bulunan hem teşhirdeki, hem de depolardaki eserler, tamamen bir ağ üzerinde bilgisayara aktarılacak.
Projeyle birlikte, müzelerde hangi eserlerin bulunduğu, eserlerin hangi sergilere gittiği, hangilerinin bakıma ihtiyacının olduğu, bakıma ne zaman gidip döndüğü, hangilerinin teşhirde bulunduğu, kazılarda çıkan eserler ve kazı bilgileri, merkezi otomasyon sistemiyle düzenli hale gelecek. Eserler, projenin tamamlanmasıyla beraber görüntüleriyle birlikte takip edilme imkânına sahip bulunacak.
İKİ PİLOT MÜZE SEÇİLDİ
Türkiye’deki tüm müzelere yönelik olarak geliştirilen proje için ilk etapta iki pilot müze seçildi. Buna göre, arkeolojik eserlere yönelik olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi, etnografik nitelikli eserlere yönelik olarak da İstanbul Topkapı Sarayı Müzesinde çalışmalara başlandı.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde aşama aşama sürdürülen çalışmalar kapsamında 90 bine yakın eser bilgisayara aktarıldı. İlk aşamada envanter çalışmasının gerçekleştirildiği müzede daha sonra merkezi otomasyon sisteminin kurulması ve bunun altyapı çalışmaları gerçekleştirilecek. Ankara Valiliği, Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki çalışma için maddî katkı sağladı.
Etnografik eserler açısından pilot müze seçilen Topkapı Sarayı Müzesi’nde ise eserlerin bilgisayara yüklenmesi çalışmalarına başlandı.
Bu kapsamda görüntülerin kaydedilmesi çalışmalarının sürdürüldüğü bu müzede, projenin ikinci aşamasına geçilmiş bulunuyor.
EMSALSİZ ESERLER
Proje kapsamında pilot müze seçilen Topkapı Sarayı Müzesi, en çok ziyaretçi toplayan müzeler arasında yer alıyor.
Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinden kısa süre sonra 1473’te tamamlandı. Osmanlı hanedanı, Topkapı Sarayı’nı 19. yüzyılda Boğaziçi saraylarına yerleşene kadar kullandı.
Dünya müzeleri arasında tarihsel yaşantısı ile günümüze ulaşabilmiş ender örneklerden olan müzede, Osmanlı dönemine ait emsalsiz eserler teşhir ediliyor. Müzedeki, Kutsal Emanetler Dairesi’nde Hazreti Peygamber’in hırkası (Hırka-i Saadet), kılıçları, rölikleri, Sancak-ı Şerif, ilk halifelerin kılıçları, semavi dinlerin tarihlerinden gelen çeşitli eserler yer alıyor. Dış Hazine’de Osmanlı dönemine ait silâhlar sergilenirken, Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerine ait en eski yazılı belgeler ile 19. yüzyıla kadar devlet ve sarayın işleyişiyle ilgili evrakların bulunduğu Saray Arşivi, gerek belgelerinin muhtevası gerekse koleksiyonunun zenginliği ile en önemli koleksiyonlar arasında bulunuyor.
Sarayda sergilenen yapıtlar arasında, hazine mücevherli necef-altın ibrik, mavi-beyaz ming porseleni matara, yaldızlı gümüş kapak ve emzikler, sünnet odası cephe çinileri, Harem Dairesi’ndeki eserler, ajurlu yaldızlı gümüş kapak da yer alıyor.
Müzedeki en önemli eser ise 17. yüzyıldan beri Saray Hazinesi’nde bulunan 86 kıratlık Kaşıkçı Elması. Filmlere bile konu olan bu nadide güzellik, Türkiye’nin sahip bulunduğu en değerli tarihî varlıklardan biri olarak kabul ediliyor. Kaşıkçı Elması, dünyanın en tanınmış 22 elması arasında yer alıyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi ise İsviçre’nin Lozan şehrinde 1997’de 68 Müze arasından birinci seçilerek ‘’Yılın Müzesi’’ unvanını elde etti.
|