Kan dâvâlarının sona erdirilmesi amacıyla ilk ‘’Kan dâvâsı Barış Komitesi’’ Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde oluşturuldu. Komitenin girişimleri sonucu 6 kan dâvâsı sonuçlandı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sosyal sorunlarının başında yer alan ve bugüne kadar binlerce kişinin ölümü ile yaralanmasına neden olan kan dâvâları, azalmasına rağmen feodal yapı nedeniyle yüzyıllardır hâlâ devam ediyor. Bölgede yer alan yerleşim birimlerinde vali, kaymakam, diğer kamu yöneticileri ve yerel kanaat önderlerinin bireysel girişimi sonucu zaman zaman bazı kan dâvâları sona erdirilirken, Bismil Kaymakamlığı girişimlerin sürekli hale getirilmesi için komite oluşturdu.
‘’Kan dâvâsı Barış Komitesi’’nde aralarında kaymakam, müftü, doktor, emniyet müdürü, jandarma komutanı ile ilçedeki kanaat önderlerinin bulunduğu toplam 20 kişi yer alıyor. Ancak, barış girişiminde bu kişiler arasından kan dâvâlı aileler üzerinde etkili olabilecek 5 kişi seçiliyor.
Bismil Kaymakamı Kenan Çiftçi, yaptığı açıklamada, görev yaptığı sürece yöredeki bazı aileler arasında var olan kan dâvâlarının uzun süredir devam ettiğini gördüklerini belirterek, bunların ortadan kaldırılması için vatandaşlarla görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Komite içerisinde yer alan kanaat önderlerinden Ömer Çalı ise kaymakamlığın komite oluşturmasının çok doğru bir girişim olduğunu söyledi. Kan dâvâlarının sonuçlandırılması için daha önce bireysel olarak girişimde bulunduklarını ve bu görüşmelerin çoğunlukla olumsuzlukla sonuçlandığını belirten Çalı, “Kan dâvâlı aileleri bir araya getirmek, barıştırmak çok kolay değil. Bu nedenle komite daha etkili oluyor. Kan dâvâlı 2 tarafla onlarca kez görüşüyoruz” dedi. AKP Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin başkanlığındaki TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu heyeti, yaklaşık 10 ay önce Diyarbakır’da ve ilçelerindeki toplam 52 kanaat önderiyle toplantı yapmış, toplantıda kanaat önderleri ‘’barış komiteleri’’nin oluşturulmasını komisyondan talep etmişlerdi.
|