1993’den beri düzenlenen Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı’nın onuncusu Antalya’da başladı.
Kurultayın açış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk dünyasının, stratejik, ekonomik ve kültürel açıdan çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını ifade etti. Zengin enerji kaynakları, dinamik genç nüfusu ve bereketli topraklarıyla coğrafyanın Türklere de dünyaya da geniş imkânlar sunduğunu belirten Erdoğan, şanlı bir mazinin, köklü bir tarihin omuzlarına yüklediği sorumluluklar olduğunu vurguladı.
Kurultayda ortak sorunların tartışılması, uygulanabilir siyasî, ekonomik ve kültürel projeler üretilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “çünkü yeni bir başlangıç mevsimindeyiz. Dünyamız soğuk bir savaş sonrasında yeniden şekilleniyor. Bu, onyılları alacak bir süreç olabilir. Günümüzün tehdit ve tehlikeleri, dolayısıyla yaşadığımız küresel değişim sürecinin olumsuz etkileri en çok bu coğrafyada hissedilmektedir. Ancak bu krizleri büyük fırsatlara çevirmek bizim elimizdedir. Bilirsiniz, ‘İhtiyaç medeniyetin üstadıdır’ derler. İşte bu zor şartlar, bu tehdit ve tehlikeler, bu sarp dağlar bu coğrafyayı tarih boyunca bir medeniyet merkezi yapmıştır” dedi.
Bugün dünya siyasetinin ağırlık merkezinin başka coğrafyalara kaymış gibi görünebildiğini söyleyen Erdoğan, “Ancak bilmeliyiz ki, bizim için sadece iki seçenek mevcuttur. Bu siyasetin ya öznesi, ya da nesnesi olmak durumundayız. Belki dünyanın başka bölgelerinde başka halklar için üçüncü bir ihtimal vardır. Belki sınırlı bir etkiye maruz kalarak olup bitenleri seyretmeleri mümkündür. Ancak dünya siyasetinin oyun sahnesi hiç şüphe yoktur ki, bu coğrafyadır. Bu coğrafyanın sakinleri için de seyirci kalma lüksü yoktur. Ya başkalarının oluşturduğu siyasete maruz kalmakla yetinen pasif unsurlar olacağız ya da bu siyaseti oluşturan aktörler arasında hep birlikte yerimizi alacağız” şeklinde konuştu.
Sonuç bildirgesi ise 20 Eylül Çarşamba günü açıklanacak olan kurultaya katılan ülkeler şöyle: “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Moğolistan ve KKTC, Rusya Federasyonu’ndan Tataristan, Çuvaşistan, Saha-Hakas ve Altay cumhuriyetleri ile Kafkas Halkları, Kırım Özerk Bölgesi ile Gagauz Bölgesi, İran, Irak ve Afganistan, Gürcistan, Batı Trakya, Kosova, Romanya, Makedonya, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk, Almanya, Fransa, ABD, Avustralya, Belçika ve İsviçre’de yaşayan Türk diasporası.
|