İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği “Arzın Merkezinde Buluşmalar” konferansları başlıyor. İstanbul’un düşüncenin başşehri haline gelmesi amacıyla düzenlenen faaliyet dizisinin ilkinde bugün Fas’ın önemli akademisyenlerinden Muhammed El-Cabiri ile Türkiye’nin düşünürlerinden İhsan Eliaçık biraraya geliyor.
Romandan felsefeye, şiirden spora birçok alanda dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek “Arzın Merkezinde Buluşmalar”, 2010 yılında Avrupa Kültür Başşehri olması planlanan İstanbul’un dünya entelektüelleri nezdinde de bir cazibe merkezi haline getirilmesi amacını taşıyor.
Cemal Reşit Rey Konser ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek konferanslarda insanlık için birer mesele haline gelmiş konular müzakere edilecek. Konuları ve konuşmacılarıyla çok geniş bir yelpaze oluşturan proje kapsamında ilk olarak bugün 14:00-17:00 arasında, Fas’ın tanınmış Felsefecisi Muhammed Abid El-Cabiri bir konferans verecek. Türkiye’nin önemli düşünürlerinden İhsan Eliaçık’ın müzakeresiyle devam edecek programda Endülüs-İstanbul köprüsü kurulması ve sıkı bir düşünce fırtınası oluşması bekleniyor.
Farklı fikirlerin bir araya gelmesi, yeni bakışların ve tekliflerin ortaya çıkması gayeleri de taşıyan konferanslarla, Türkiye’nin düşünce dünyası için çok taraflı bir katılım ve tartışma sürecinin oluşması arzulanıyor.
ÖNEMLİ DÂVETLİLER
İlgi duyan herkese açık olarak gerçekleştirilecek “Arzın Merkezinde Buluşmalar” kapsamında Irak’ta Ebu Garip Cezaevi’ndeki skandalı dünyanın gözleri önüne seren ünlü gazeteci Seymour Hersh, dünyaca ünlü tarih felsefecisi Eric Hobsbawm, Tony Blair’in danışmanlığını yapan İngiliz sosyolog Anthony Giddens gibi isimler İstanbullulara konuk olacak. Proje kapsamında konferans verecek bir diğer önemli dâvetli de 2006 Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen dünyaca ünlü edebiyat ve san'at eleştirmeni Claudio Magris olacak. Türkiye’den ise, Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Yaşar Kemal, İlber Ortaylı, Turan Koç gibi isimler, konferansların güzel birer düşünce ziyafetine dönüşmesine katkıda bulunacak.
Günün konuşmacıları:
M. Abid El Cabiri
1936’da Mağrib’de (Fas) doğan Cabiri 1968’de felsefe diploması, 1970’de Rabat’daki Külliyetü’l-Adab’tan felsefe doktorası almıştır. Şu an 65 yaşında olan Cabiri Fas/Rabat Edebiyat Fakültesi’nde felsefe ve İslâm-Arap düşüncesi profesörü olarak görev yapıyor.
İhsan Eliaçık
Kayseri’de doğdu. (23 Aralık 1961). İlk, orta, lise tahsilini Kayseri ve Kırşehir’deki değişik okullarda tamamladı (1988). Entelektüel çalışmalarını İslâm düşüncesi, felsefe, siyaset felsefesi, tarih, sosyoloji gibi temel sosyal bilimler üzerinde yoğunlaştıran Eliaçık’ın yayınlanmış İtikad Üzerine (1992), İslâm ve Sosyal Değişim (1993), Değişim Yazıları (1996), İslâmın Yenilikçileri c.I-II-III, 2000–2002), Adalet Devleti; Ortak İyinin İktidarı (2003), İhyadan İnşaya İslâm Düşüncesi (2003) adlı eserleri bulunmaktadır. Eliaçık, Arapça siyasetname ve Osmanlıca seyahat metinleri üzerinde de özel çalışmalar yapmaktadır.
|