Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Türkiye’nin hedefi büyük

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Önümüzdeki dönemde ekonomideki mikro yapısal reformlar tamamlanırsa, hedefimiz 2023’de Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 ülke arasına girmesidir’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, Grand Yükseliş Otel’de düzenlenen ‘’Kocaeli Odalar Müşterek Toplantısı’’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Hisarcıklıoğlu, ülkedeki ekonomik gelişmeleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: ‘’Türkiye’nin orta vadede önü çok açık. Özel sektör olarak buna inanıyoruz. Geçmiş 20 yıldaki başarılı adımlar, önümüzdeki dönemin, Türkiye’nin, bulunduğu coğrafyanın yanı sıra yaptığı işlerle de dünya ülkeleri arasında yeri olacağının göstergesidir.

Kuzey Afrika’dan, Fas’tan başlayarak Kazakistan’a kadar olan coğrafyada 1 milyar kişi yaşadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Bu coğrafyanın toplam ihracatının yüzde 65’ini tek başına Türkiye yapıyor. Potansiyelimiz çok yüksek. Önümüzdeki dönemde ekonomideki mikro yapısal reformlar tamamlanırsa, hedefimiz 2023’de Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 ülke arasına girmesidir’’ diye konuştu.

İŞBİRLİĞİNİN YANSIMASI

Hisarcıklıoğlu, ‘’TOBB ile ABD Ticaret Odası Trade Roots İş Ortaklığı Programı’’ anımsatılarak, yöneltilen bir soru üzerine, Türkiye’nin toplam ihracatında AB ülkelerine ihracatın payının yüzde 60 dolayında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘’ABD Ticaret Odası ile bu ülkeye küçük ve orta boy işletmelerimizin ihracat yapması yönünde adımlar attık. Bu pazar uzak olduğu için iyi bilemiyoruz. O pazara ihracat yapıyor olmamız gerekir. Sadece tek eksenli büyüme yerine, AB’ye, ABD’ye, Avrasya coğrafyasına, güneyimize ve Afrika ülkelerine tüm eksende büyüyor olmalıyız. Bu sayede hem Türk ekonomisini büyütelim, hem de bir yerde siyaseten sıkıntı yaşarsak, ekonomik olarak sıkıntımız olmasın.’’

“AB’Yİ BİR ÇIPA OLARAK GÖRÜYORUZ”

Türk özel sektörünün AB’ye bakış açısının, 1965 yılında İktisadi Kalkınma Vakfı kurularak, yol haritasının belirlenmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“150 yıldır hedef Batı standartlarına gelmek. Bizim de AB’ye bakış açımızda, iş yapma biçimimizde Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkeleriyle aynı standarda ulaşmak var. Onun için AB’yi bir çıpa olarak görüyoruz. Bu standartlara ulaştıktan sonra bizi ister alsınlar, ister almasınlar umurumuzda olmaz. Ama o standartlara ulaşabilmek için elimizde bir yol haritası olması gerekir.’’

/ KOCAELİ

17.09.2006


 

Yoksulluk sosyal bir yaraya dönüştü

Türkiye’nin en temel sorununun yoksulluk, işsizlik, kayıt dışı istihdam ve gelir dağılımındaki adaletsizlik olduğunu söyleyen Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Adem Solmaz, yanlış yönetim şekilleri sebebiyle bu sorunların yıllardır kemikleşerek, sosyal bir yaraya dönüştüğünü belirtti.

Türkiye’deki yoksulluklarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Solmaz, DİE tarafından yapılan ve 25 Mayıs 2005’te açıklanan 2003 Yoksulluk Çalışması’na göre, 894 bin kişinin açlık sınırının altında gelir elde ettiğini ifade ederek, bu çalışmaya göre bir milyona yakın vatandaşımızın açlık sınırının altında yaşadığını kaydetti.

KAMU ÇALIŞANLARININ BÜYÜK KISMI YOKSUL

Bu rakamların kamu çalışanları açısından değerlendirildiğinde kamu çalışanlarının büyük bir kısmının yoksulluk sınırının altında, önemli bir kısmının da açlık sınırı altında yaşadığının ortaya çıktığını söyleyen Solmaz, DPT ve Maliye Bakanlığı verilerine göre son 10 yılda kamu emekçilerinin yüz 15 yoksullaştığını bildirdi.

Solmaz, Enflasyon rakamlarının yanıltıcı olduğu, hesaplama yönteminin gerçeği tam olarak yansıtamadığı ve yüksek ücret gruplarına yapılan artışların rakamların yüksek olarak görünmesine sebep olduğu dikkate alındığında erime oranının çok daha yüksek olduğunun ortada olduğunu vurguladı.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

17.09.2006


 

Meslekî eğitim sorunu çözülmeli

Sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara işgücü elemanı doğrudan kendisinin yetiştirmesine imkân sağlayan ‘’Okul-Sanayi Eğitim Programları (OSEP)’’ kapsamında ilk pilot uygulama 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası (ASO) ve İŞKUR’un katkısıyla hayata geçirilen programın tanıtım toplantısına katılan ASO Başkanı Zafer Çağlayan, işsizlik konusunun çözümünde meslek eğitiminin çok önemli olduğunu ve yeterli mesleki eğitimi almış bir kişinin işsiz kalmasının mümkün olmadığını belirterek, ‘’Üniversite mezunu bir işsiz mi olmak istersiniz, işi hazır meslek lisesi mezunu mu olmak istersiniz’’ dedi. Sanayisi gelişmiş ülkelerde meslek liseleri aracılığıyla nitelikli işgücü sorununun çözüldüğünü kaydeden ASO Başkanı, sanayisini geliştirmek ve rekabet etmek isteyen Türkiye’de de nitelikli işgücünün yetişebilmesi için mesleki eğitim sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

/ ANKARA

17.09.2006


 

Bu kış çantalar siyah

Ülkemizin ilk ve tek çanta marketi Cocosh, 2006-2007 kış sezonun çanta trerdlerini belirledi. Çantada bu kışın dominant rengi siyah. Ayrıca kırmızının bütün tonları, kahve renkler ve camel bu kış da yine tercih edilecekler arasında.

Sadece www.cocoshs.com web sitesi üzerinden satış yapan Cocosh Çanta Marketi’nin 2006-2007 sonbahar-kış koleksiyonlarında vurgulanan konsep, tüm etkilerini çantalara taşıyor.

17.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004