Uykunun beynin dinlenme vakti olarak algılanmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, uykunun beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakit olduğunu belirtti.
Uzmanlar, uykusuzluk sorununun az uyumaktan değil, vaktinde uyumamaktan, hatta gereğinden fazla uyumaktan kaynaklandığı uyarısında bulundu.
Uyku saatlerini değiştirmeden günde 6-7 saatten fazla uyunmaması gerektiğini söyleyen Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastahanesi Başhekimi Op. Dr. Osman Naci Çelik, öğlen yarım saat süreyle (11:00-13.30 arasında) uykunun yararlı olduğunu söyledi. ‘Tok karna uyumayın’ uyarısında bulunan Çelik şu tavsiyelerde bulundu:
“Yemeğimizi uykudan en az 2.5-3 saat önce yemeliyiz. Uyku öncesinde vücut adalelerimizi gevşetmeliyiz. Bizi rahatsız edecek gürültülü, kötü kokulu, çok yumuşak veya tümsekli zeminde uyumamalıyız.
Uyku, hayatımızda her şeyin düzene konulduğu, tamir ve tedavi edildiği son derece önemli bir süreç olarak yaratılmıştır. Bir kaç hafta uykusuz kalmanın ölüme sebep olduğu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle ispat edilmiştir. Daha da ötesi insanın yetersiz uykusu ile zihinsel güç kaybı arasında yakın bir ilişki olduğu, uykusuz kalan insanların zihinsel çalışmalarının tamamen durduğu ve düşüncelerini hiçbir şeyin üzerinde yoğunlaştıramadıkları ispat edilmiştir. 48 saat uykusuz bırakılan yüksek öğrenimli kişilerin, ilkokul çocuklarına öğretilen matematik işlemleri yapamadıkları görülmüştür. Günde 8 veya 10 saat uyuyor olabilirsiniz. Ancak yine de bu uykunuz hiçbir işe yaramıyor olabilir. Çoğumuzun sandığının aksine uykusuzluğun hayatımızdaki engelleyiciliği tahmin ettiğimizden de büyüktür. Oysa çoğu zaman rahatsızlıklarımızın uykusuzluktan kaynaklandığını bilemeyiz bile. Uyku beynin dinlenme vakti sanılmamalıdır. Tersine uyku beynin vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermiştir. Aradaki tek fark gece ve gündüz yapılan işlerin farklı olmasıdır. Uykusuzluk sorunu az uyumaktan değil vaktinde uyumamaktan, hatta gereğinden fazla uyumaktan kaynaklanmaktadır.”
|