Akdeniz ülkelerinde bu yıl Ağustos ayında çıkan yangınlarda yaklaşık 200 bin hektar orman alanı kül oldu.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, geçen ay İspanya’da 125 bin, Portekiz’de 40 bin 700, İtalya’da 14 bin 500, Yunanistan’da 4 bin 800, Fransa’da 4 bin hektarlık alanın yandığını, aynı dönemde Türkiye’de ise 4 bin 400 hektar ormanlık alanın kül olduğunu bildirdi.
Orman yangınlarının tüm ülkelerin gerçeği olduğunu ifade eden Kahveci, Akdeniz kuşağındaki ülkelerde bazen yılda 500 bin hektarlık orman alanının yandığını kaydetti. Kahveci, ‘’Diğer ülkelerde de yangınlar oluyor ama kimse bunları duymak istemiyor. Rusya’da, Sibirya’da öyle yangınlar çıkar ki ancak kar yağınca söner. ABD’de, Kanada’da yangın olur şehirleri tehdit eder. Bu yangınlarda bazen 1.5-2 milyon, bazen 3 milyon hektar orman alanı yanar’’ diye konuştu. Türkiye’de de yaz ayları boyunca çok sayıda yangın çıktığını hatırlatan Kahveci, Akdeniz çanağında bulunan diğer ülkelerin yangınla mücadelede eğitilmiş özel timler kullandığını anlattı.
‘’Dünyada, orman yangınlarıyla orman teşkilâtının mücadele ettiği nadir ülkelerden birisi biziz’’ diyen Kahveci, şöyle devam etti: ‘’Diğer ülkeler, yangınları bir doğal afet, doğal felâket gibi görürler. Ayrı bir organizasyon kurmuşlar, bunlar orman yangınlarına da giderler, deprem olur depreme de giderler. Sivil savunma gibi... Yani, olağanüstü hallerle ilgilenen bir organizasyon. Çünkü, bu ülkelerde bizde de olduğu gibi her yıl yangınlar çıkar.’’
YILDA ORTALAMA 2 BİN YANGIN
Türkiye’de, orman yangınlarının en çok Ağustos ayında çıktığına dikkati çeken Kahveci, yılda ortalama 2 bin olan bu sayının bazen 500’e kadar düştüğünün görüldüğünü ifade etti. Nüfus yoğunluğunun artmasına paralel olarak insan kaynaklı orman yangını sayısında da artış yaşandığını vurgulayan Kahveci, ‘’Yılda ortalama 2 bin irili, ufaklı yangın çıkıyor. İhmal ve dikkatsizlik o kadar arttı ki yılda 5 bin ile 10 bin hektar arasında orman alanı yanarak kül oluyor. Bu sayı, 20 bine kadar da çıkabiliyor. Çünkü, yangınların çıktığı yerlerin jeolojik durumu, o günkü hava şartları, yangının seyrini etkiliyor’’ diye konuştu.
“KİMSE İDDİALI KONUŞMASIN’’
Orman yangınlarıyla ilgili olarak kimsenin, ‘’şöyle yapılsa iyi olur, böyle yapılsa iyi olur’’ şeklinde iddialı konuşmaması gerektiğini ifade eden Kahveci, ‘’Çünkü, Türkiye’de yangın riski altında bulunan bölge büyük. Konuşulması gereken, yangınla mücadele stratejisi, eylem planları sağlıklı mı, ayağı yere basıyor mu ve donanımın güçlü mü, insanın eğitimli mi gibi konular olmalı’’ diye konuştu.
|