Dünyanın en eski şehirlerinden olan Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’ndeki tarihî kümbet evler ve kale bakımsızlıktan yıkılıyor. Çok sayıda medeniyete beşiklik eden, dünyanın en eski üniversitesine, ilk rasathanesine ve kümbet evleriyle en ilginç mimarisine sahip olan Harran, ilgisizlik sebebiyle harabeye döndü.
Tarihi alan, geçmiş yıllarda define avcıları ve tarihi eser kaçakçıları tarafından talan edildi. Harran’ın SİT alanı içersine alınmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu bölge için acil eylem planını devreye soktuğunu bildiren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kurtoğlu, “Harran’da kümbet evler, bakanlık tarafından acil eylem planı içersine alındı. 2000 yılı içersinde 5 kümbet evin daha turizme kazandırılması için bir proje çalışmasına başlanıldı. Bu evlerin maliyetleri Bayındırlık Bakanlığı tarafından hesaplanarak çıkartıldı. Ancak halen bu evler içersinde oturanların olması nedeniyle, tarihi evlerin bazısı ahır olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla bakımsızlık yüzünden bu evler bir bir yıkılıyor. Harran’da SİT alanı içersinde bulunan evlerin yerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından buraya konut yapılacak. Koruma altında olan bu bölgede ne yazık ki betonlaşma devam ediyor. Tüm uyarılara rağmen orada yaşayan vatandaşlar, SİT alanı içerisinde evler yapıyor. Bunun önünü alabilmek için en kısa zamanda yapılan resmi yazışmaların bitirilmesi gerekiyor. Harran kümbet evleri ve tarihi kale hak ettiği değere kavuşacaktır” açıklamasında bulundu.
Her gün yaklaşık 200 ila 300 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Harran’da, tehlike çanlarının çaldığı kümbet evler bir bir yıkılması bölgede yaşayanları da rahatsız ediyor. Tarihi evleri bürokrasi engeli yüzünden onaramadıklarını, onarmaya kalkıştığındaysa yaklaşık 3-4 milyon YTL masraf yaptığını söyleyen Mehmet Uludağ adlı vatandaş, “Durum böyle olunca bu evlerde oturan vatandaşlar mecburen evine bir çivi dahi çakmak istemiyor ve zamanla bu evlerde çökmeler, yıkılmalar meydana geliyor” diye konuştu.
|