“Hissedilen sıcaklık 41 dereceyi bulduğunda ‘sıcak hava dalgası’ söz konusudur ve yerel yönetimlerin afet planlarını uygulamaları gerekir” diyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Türkiye’nin bu anlamda başarısız olduğunu söylüyor.
Son günlerde yaşanan sıcaklık artışıyla ilgili olarak, hissedilen sıcaklığın 41 dereceyi bulması durumunda yerel yönetimlerin afet planlarını uygulamaya sokması gerektiğini ifade etti. Afetlerin yaşanabileceğini fakat önlem alınarak, risk planlaması yapılarak bunların zararlarının azaltılabileceğini dile getiren Kadıoğlu, “Maalesef Türkiye’de risk planı yapmak yerine kriz yönetmeye odaklanmış bir anlayış var. Yapılması gereken afet gerçekleşmeden önlem almak” dedi.
Dünyada sıcak hava dalgasına yönelik bir dizi tedbirler alındığını söyleyen Kadıoğlu, “Örneğin yaşlı, hasta ya da zorluk yaşayan insanların birebir evlerine kadar hizmet götürülüyor. Belediyeler yoksul mahallelere su götürüyor ya da soğuk hava çadırları veya salonları kuruyor” şeklinde konuştu. Kadıoğlu, Türkiye’de sıcak hava dalgasının adı konmadığı gibi sıcaktan ölümlerin de kayıt dışı tutulduğunu söyledi.
AKOM’DAN AÇIKLAMA ALINAMADI
Geçen kış yoğun kar yağışıyla ilgili bir çok tedbir alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) çalışanı meteoroloji mühendisi Ahmet Köse sıcak hava dalgasıyla ilgili önlem alıp almadıklarına dair açıklama yapamayacağını söyledi. Köse gerekli bilgiyi verme yetkisine sadece AKOM’un basın danışmanı Cengiz Özyurt’un sahip olduğunu bilgisini verdi ancak Özyurt’a izinli olduğu için ulaşılamadı.
|