Okulların başlamasına kısa bir süre kaldığına dikkat çeken eğitimciler, çocukların okul korkusuna dikkat çekiyor.
Çocuğun bir gün birden bire okula gitmek istemeyeceğinin normal olduğunu belirten eğitimciler, “Çocuk zorlamalar karşısında endişe duyar; panik içine girer, midesi bulanır, kusar, başı döner, ağlar gitmemekte direnir. Bazıları zorlamalara dayanamayıp yola çıkar, ya yarı yoldan döner, ya sınıftan çıkar eve gelir. Çocuk neşesizdir, uykuya dalmakta güçlük çeker. İştahı kesilir, ödevlere karşı ilgisi azalır. Her sabah bedensel bir yakınmayla uyanır” diyerek anne-babaları uyarıyor.
OKULA DEVAM ETMESİNİ SAĞLAYIN
Okul korkusunun kaynağının genellikle anneden ya da anne yerine geçen kişiden ayrılma korkusu olduğuna dikkat çeken Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, okul korkusu olan çocukların bulunduğu ailelerde genellikle aile bireylerinin birbirine çok bağlı ya da bağımlı olduğunu söyledi. Yaptıkları araştırmalarda çocuklarda okul korkusunun en çok anne ya da baba sürekli kaygıdan yakınmakta ve kendilerine bir şey olacağından korkma şeklinde gerçekleştiğini belirten Türkoğlu, “Anne-baba çocuğa okulda, yolda bir şey olacağından korkmaktadırlar. Çocuk kendi yokluğunda anne ya da babasına bir şey olmasından korkmakta ya da kendisini terk edip gideceklerinden korkmaktadır. Çocuk anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkmaktadır. Okul korkusu mutlaka bir çocuk psikiyatristi ya da psikolog tarafından değerlendirilmelidir. Bu hastalığın tedavisinde, çocuğun bireysel tedavisi yanında aile tedavisi de gerekebilir. Okula devam çocuğunuzun okul korkusunda yaşadığı fizyolojik belirtilerin azalmasına yardımcı olur ve sonunda çocuğunuz okula gitmekten yeniden zevk almaya başlar. Bu nedenle çocuğunuzu okula gitmeye devam ettiği sürece kendini daha iyi hissedeceği konusunda ikna edin” dedi.
ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUN
Çocuğun okula geç kaldığında, servisi kaçırdığında, mutlaka onu okula göndermek için başka çözümler geliştirilmesinin faydalı olacağının altını çizen Selçuk Türkoğlu, zaman zaman çocuğun kendiliğinden eve dönebildiğini, bu durumda da çocuğun yeniden okula gönderilmesi gerektiğini kaydetti. Velilere, okul korkusu yaşayan öğrencilerle konuşmalarını tavsiye eden Türkoğlu, okul korkusu hakkında çocuğun suçlanmamasını veya küçümsenmemesi gerketiğinin altını çizdi.
|