İngiliz Financial Times gazetesi başyazısında, “İsrail güvenliğini, askerî tedbirlerle değil, Filistinliler ve Arap dünyasıyla kapsamlı bir barış yaparak sağlayabilir” ifadesine yer verdi. İsrail Başbakanı Olmert ve bakanlarının Lübnan’daki başarısızlıktan sonra siyasî olarak güç durumda kaldığına dikkat çekilirken, yazar Olivier Roy da gazetedeki yorumunda, “Batı, bölgede oluşan Arap milliyetçiliğine karşılık vermek istiyorsa, Hizbullah ve Hamas gibi hareketleri daha çok siyasî sürece çekmelidir” dedi.
BBC’nin Türkçe internet sitesi “http://www.bbc.co.uk/turkish/” adresinde yer alan basın özetlerine göre, Financial Times Gazetesi, başyazısında Lübnan ordusunun güneyde hoş karşılandığını belirtirken, İsrailli liderlerin savaşın siyasî faturasını çıkarmaya başladıklarına dikkat çekti.
Gazete yazısında, “Dört hafta devam eden çatışmalar ve ardından gelen ateşkese rağmen İsrail hükümeti siyasî açıdan aldığı tepkilerle yüzleşirken, Hizbullah cesaretlenmiş görünüyor. Bu hafta yayımlanan kamuoyu yoklamalarına bakılırsa, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e verilen destek yüzde 40’larda. Olmert, savaşın tırmandığı günlerde yüzde 78’lere varan bir halk desteğini arkasına almıştı. Savunma Bakanı Amir Peretz’in durumu ise daha vahim: Ankete katılanların yüzde ‘57’si istifa etmesi gerek’, demiş. İstihbaratın yıllardır uyarmasına rağmen, Hizbullah’ın becerilerini küçümsediler. Lübnan halkının, özellikle de Şiî toplumunun, onca ölüm ve yıkımın ardından, militan örgütü reddetmeye ikna olacağı konusunda kendilerini aldattılar. Bu durumun alternatifi ise askeri güç değil. İsrail güvenliğini ancak ve ancak Filistinlilerle ve Arap dünyasıyla kapsamlı bir barış yaparak sağlayabilir” ifadelerine yer verdi.
Bush'a diyalog çağrısı
ABD’de bir grup üst düzey emekli diplomat ve general, ABD Başkanı George W. Bush’a çağrıda bulunarak İran ile sorunları diyalog ve müzakereler yoluyla halletmesini istedi.
21 üst düzey emekli diplomat ve general tarafından Başkan Bush’a gönderilen mektupta, İran ile sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi tavsiyesinde bulunuldu. Mektupta İran’a yönelik bir askerî müdahalenin bölge için felâketle sonuçlanabileceği belirtildi.
Mektupta, “Eski komutanlar ve dış politika diplomatları olarak Bush yönetimine çağrıda bulunuyoruz ki, Ortadoğu’daki mevcut krizin aşılması ve İran’ın nükleer programı konusundaki görüş farklılığının giderilmesi için İran ile derhal ve önkoşulsuz diyaloga girilsin. İran’a karşı askeri güç kullanılmaması konusunda ciddi uyarılarda bulunuyoruz. Mevcut krizler diyalog yoluyla çözülmeli, askerî yollarla değil” ifadeleri kullanıldı.
İran’a karşı askeri müdahalenin bölgede ve Irak’taki ABD askerleri için felakete yol açacağı uyarısında bulunan emekli general ve diplomatlar, İran’a saldırının Müslümanların (Batı’ya) mevcut nefretlerini daha da artıracağını bildirdiler.
Mektubu imzalayanlar arasında ABD’nin eski Ortadoğu Kuvvetleri Komutanı General Joseph Hoar, eski Dışişleri Bakanlığı politika planlayıcılarından Morton Halperin de bulunuyor.
|