Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Tamer Özekinci, beslenmede bir gıdanın eksik alınmasının insanda depresyona kadar varan sonuçlar doğuracağını, bu sebeple de beslenmenin düzenli yapılması gerektiğini söyledi.
İnsanın yedikleriyle ruh sağlığı ve davranışları arasında direkt bir ilişki olduğunu anlatan Dr. Özekinci, bu nedenle günlük beslenmede besin çeşitliliğine son derece önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uzun süreli tek çeşitli beslenmelerden mutlaka kaçınılması gerektiğini dile getiren Dr. Özekinci, uzun aralıklarla beslenmede en çok kan şekerinin etkileneceğini ifade etti. Özekinci, bu durum karşısında kan şekerinin düşeceğini, bunun da sinirlilik hali başta olmak üzere, zihin bulanıklığı, baş ağrısı olarak kendisini göstereceğini vurguladı.
Dr. Özekinci, gıdaların eksik alınmasının insanda depresyon gibi ciddi hastalıkları da beraberinde getirebileceğini kaydetti. Vücut için gerekli B1 vitamininin yetersiz alınması sonucu ise insanda zihin bulanıklığı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, yorgunluk hallerini artırdığını dikkat çeken Dr. Özekinci, akabinde de depresyona sebep olabileceğini işaret etti. Stres altındayken vücutta vitamin ve mineral kayıpları olduğunu belirten Dr. Özekinci, stresin organizmada yüzde 34’lük bir vitamin ve mineral kaybına yol açtığını dile getirdi. Yetersiz beslenmeye bir de stres eklendiğinde ciddi sağlık sorunları ve davranış bozuklukları ortaya çıkabileceğini anlatan Dr. Özekinci, durumun sosyal patlamaya varabilecek kadar olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ileri sürdü.
Günlük beslenmede vücudun ihtiyacı olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tahıllar, taze sebze ve meyveler, karbonhidratlar, kuruyemişler gibi besin öğelerine yer verilmesi gerektiğini ifade eden Özekinci, vücudun yüzde 62’sinin su olduğunu hatırlatarak, dengeli beslenmenin yanında su tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.
|