Maliye Bakanlığı, maliyet dezavantajı getirdiği gerekçesiyle bazı ilaçları 2006 yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğindeki ‘’Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’’nden çıkardı. 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren sağlık karnesiyle alınamayacak ilaçlar arasında soğuk algınlığı, öksürük, obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da var.
30 Haziran’da Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda, konuyla ilgili teknik komisyon kararı da dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda bazı ilaçların 2006 yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinden (EK:2/D) çıkarılması kararlaştırıldı. Karar gereğince, grip tedavisinde kullanılan efervesan (suda eriyen) soğuk algınlığı ilaçları (A-FERIN HOT 500/60 MG GRANÜL 10 poşet, AMBREKS 15 MG/5 ML 100 ML pediatrik şurup, SEKROL 30 MG 20 tablet, SUDAFED EKSPEKTORAN 150 ML şurup, MUKORAL 15 MG/5 ML 100 ML pediatrik şurup...), tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilenler de dahil olmak üzere, viskosuplementasyon (eklem içi sıvısının tamamlanmasına yönelik) ürünleri, obezite tedavisinde kullanılan antiobezite preparatları (REDUCTIL 10 MG 28 KP, XENICAL 120 MG 84 kapsül, ZELIUM 10 MG kapsül...) ve terapötik (tedavi edici) dozda olmayan çinko içerikli ilaçlar (BECOVITAL-C 30 yumuşak kapsül, CALCIUM SANDOZ FORT 500 MG 10 effervesan tablet, MEGADYN 30 film tablet, SUPRADYN 30 draje, UNICAP-T 30 film tablet, ZINCO-C 25 MG tablet...), balgam söktürücü ilaçlar, bazı sebepler dışında ağız veya boğazda oluşan yaralar için kullanılan ağız/boğaz gargaraları (KLORHEX ödeme listesinden çıkarıldı. Bu arada, Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçeteleme Kuralları Listesinin (EK-2/A) 144 üncü sırasında yer alan ‘’etodolak 400 mg’’ etken maddesine ilişkin uzman doktor kısıtlaması da kaldırıldı. Kalsiyum eksikliğinde kullanılan CALCIMED D3 20 EFF Tablet de bedeli ödenecek ilaçlar listesine ilave edildi.Karar, 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
BÜTÇEYE YÜK FAZLA OLMAZ
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yılmaz, ödeme listesinden çıkarılan ”Adant” isimli ilacın eklem içi sıvı azalmasında kullanıldığını söyledi. “Algo Vax”ın romatizma merhemi, “Ambrol Pediatrik Şurup”un ise çocuklarda balgam söktürücü olduğunu ifade eden Yılmaz, “Becozyme”in vitamin şurubu, “Calcium Sandoz”ların ise gebeler için kalsiyum eksikliğinde kullanıldığını belirtti. Yılmaz, “Xenical”ın obezite tedavisinde kullanılan bir zayıflama hapı olduğunu, “Zinco”nu ise çocuklarda çinko eksikliğinin tedavisinde kullanıldığını kaydetti. Çocuklarda balgam söktürücü olarak kullanılan şurubun listeden çıkarılmasının yanlış olduğunu savunan Yılmaz, “Fiyatı 1.5 YTL olan bu ilacın bütçeye getireceği yük çok fazla olmasa gerek” dedi.
|