Filistin’in en yoğun çatışma bölgelerinden Beyt-i Hanun Belediye Başkanı Muhammed Nazik El Kafarna ve Başkan Vekili Mecdi Ebu Amsha, Beykoz ve Beyt-i Hanun şehirlerinin sosyal ve kültürel projeler yürütebilmesi için resmî diyalog sürecini başlattı.
İHH’nın dâvetlisi olarak Türkiye’ye gelen Beyt-i Hanun Belediyesinden bir heyet Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ü makamında ziyaret etti. İsrail ile Filistin arasında bir sınır şehri olan Beyt-i Hanun çatışmaların en yoğun yaşandığı yerlerden biri olarak biliniyor. İsrail uçakları tarafından haftada birkaç kez bombalanan şehirde 45 bin kişi yaşıyor. Gazze’nin Kuzey bölgesindeki bombardımanlar sebebiyle oluşan bina ve arazi enkazlarının şehrin en büyük problemi olduğu ifade ediliyor. 12 bin 500 dönümlük araziye sahip Beyt-i Hanun şehrinin zengin narenciye bahçeleri bulunuyor. Ancak son dönemde artan saldırılar sebebiyle 7 bin dönümlük tarım arazileri de tahrip olmuş durumda. Günlük hayatı devam ettirmek için gayret eden ilçe halkının en büyük sorununu işsizlik oluşturuyor.
Şubat 2005’teki seçimlerden bu yana ilk kez yurtdışına çıkabildiğini ifade eden Beyt-i Hanun Belediye Başkanı Muhammed Nazik El Kafarna, kültürel ve sosyal destek sağlayabilecekleri şehirlerle diyaloğu oluşturarak, şehirdeki insanları savaş psikolojisinden kurtarmayı amaçladıklarını belirtti. El Kafarna, Beyt-i Hanun’da spor kompleksi, gezi parkı ve hastahane inşa etmeye başladıklarını, ateş altında da olsa normal hayatın devam ettirileceğine dikkat çekti.
Yıllardan beri devam eden çatışmalar sebebiyle sıkıntı çeken Filistin halkına yardım elini uzatacaklarını söyleyen Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, özellikle çocuk delegasyonlarını Beykoz’daki ailelerle buluşturarak sosyal dayanışmayı arttıracaklarını ifade etti. Başkan Ergül, belediyecilik faaliyetleri anlamında da destek vermeye çalışacaklarını, kardeş şehir hukukuyla resmî diyalog sürecini de başlatacaklarını sözlerine ekledi.
|